Bosch otkrio nov sistem koji sprečava varanje sa kilometražom polovnog vozila

Bosch otkrio nov sistem koji sprečava varanje sa kilometražom polovnog vozila

Na svojoj godišnjoj tehnološkoj konferenciji Bosch je otkrio kako misli da sredi problem s lažnim kilometrima prilikom prodaje polovnih automobila

Nekad šrafciger, bušilica i pažljivo vraćanje kilometar sata unazad, danas laptop s kablom spojenim na OBD II priključak i automobil koji je u Nemačkoj imao 256.000 odjednom ima 106.000 kilometara u online oglasu kod nas.

Skidanje kilometara jedna je od najčešćih praksi nepoštenih trgovaca polovnih automobila, a Bosch, kompanija čiji su delovi i komponente u velikom broju automobila, tvrdi da ima rešenje za to.

Na međunarodnoj konferenciji Bosch ConnectedWorld 2017. u Berlinu kompanija je najavila da će tehnologijom poznatom kao blockchain sprečiti prevaru. Ona osigurava korisnicima sigurno deljenja podataka putem interneta bez uključivanja treće osobe. Blockchain se temelji na vrsti decentralizovane baze podataka koja unesene informacije distribuira na hiljade računara. Zbog toga je nemoguće falširati podatke. Izvršni direktor Boscha Volkmar Denner je prikazao praktičnu upotrebu tehnologije blockchain putem demonstracije uživo u saradnji s nemačkim sertifikacijskim telom TUV Rheinland.

Plan je da treba da se bori protiv te prevarantske prakse pomoću digitalnog zapisnika distribuiranog na veliki broj računara. Automobili redovno šalju očitavanja sa svojih brojača kilometara tim računarima preko jednostavnog konektora. Putem aplikacije na pametnom telefonu vlasnici automobila mogu da provere stvarnu kilometražu u svakom trenutku i uporede je s prikazom u vozilu.

Ako žele da prodaju svoj automobil, može im se izdati potvrda kojom se potvrđuje tačnost kilometraže automobila. Takođe je moguće podeliti tu potvrdu na internetu, na primer na internet platformi za prodaju automobila. Inače, samo je u Nemačkoj manipulacija brojačima kilometara u vozilima prouzrokovala štetu od oko šest milijardi eura. Bosch je takođe predstavio integrisani računar za autonomna vozila, što je područje automobilske industrije u koje će kompanija investirati oko 300 miliona eura.

KOMENTARIŠI