Brend Homolja – homoljski med

Brend Homolja – homoljski med

Puštanjem u rad pogona za pakovanje, uspešno je realizovan projekat lokalne uprave Žagubice i homoljskih pčelara “Brend Homolja – homoljski med” čime je proizvođačima iz opštine omogućeno plasiranje meda na tržište po najvišim standardima.

Zahvaljujući donacijama koje su dobijene višegodišnjim zalaganjem lokalne uprave i pčelara Homolja, otvoreni pogon za pakovanje meda zaokružiće projekat plasiranja ovog homoljskog brenda na tržište. Prema rečima koordinatora projekta pokretanje pogona za pakovanje meda od velikog je značaja za pčelare žagubičke opštine.

“Sve to smo uradili zahvaljujući ogromnim naporima opštine Žagubica i velikoj podršci predsednika Safeta Pavlovića. Stvorili smo uslove koji ce rešiti ogroman problem – plasman meda na tržištu po svim standardima.” rekao je za RTV Homolje Vlada Todorović, koordinator projekta Brend Homolja – homoljski med.

Redizajnom etikete omogućeno je komercijalno plasiranje homoljskog meda na tržište, a u pogonu je moguće i pakovanje drugih vrsta meda i pčelinjih proizvoda.

“Danas od homoljskih pčelara zavisi njihova budućnost, od toga koliko će oni uložiti da proizvedu visokokvalitetan med. Mi imamo stvorene uslove da taj med i otkupimo i plasiramo, a i da radimo uslužno pakovanje.” istakao je Todorović.homoljski_med-2-458x233

Da su ispunjeni svi uslovi i standardi za rad, potvrdio je menadžer Pčelarskog centra.

“Po dobijanju veterinarskog broja HASAP standarda izvršeno je probno pakovanje i ustanovili smo da možemo da ispunimo sve uslove koje tržište traži, obezbeđen je i plasman robe na tržište, na nama je sada samo da radimo,” kazao je Zoran Kerić, menadžer Pčelarskog centra.

Kako kažu homoljski pčelari, ono što homoljski med izdvaja od drugih jeste posebno podneblje i način obrađivanja meda, a sada će više od 200 pčelara žagubičke opštine imati priliku da svoj proizvod po svim standardima plasira na tržište.

“Moram da kažem da sam izuzetno srećan što je proizvodnja napokon krenula. Ono što homoljski med čini posebnim jeste vrcanje koje se izvodi jednom godišnje. Uslov je, dakle, da pčelaranje bude stacionirano na teritoriji Homolja i da vrcanje meda bude jednom godišnje, što znači da homoljski med čine bagremski, livadski i voćni med zajedno.” naglasio je Maško Tomić, žagubički pčelar.

 

KOMENTARIŠI