Brnabić: Srbija u svetskom vrhu po broju žena u Skupštini i Vladi

Brnabić: Srbija u svetskom vrhu po broju žena u Skupštini i Vladi

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da se Srbija nalazi u evropskom i svetskom vrhu po broju žena u vlasti, da je napravila ogroman iskorak kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, ali da Vlada kontinuirano radi na tome da položaj žena bude još bolji.

Brnabić je istakla da Srbija nije među najboljima samo kada je reč o broju žena u vladi i broju narodnih poslanica, već da je sve više žena i na čelu gradova i opština, a kao dobar primer istakla je i da je žena već dugo guvernerka Narodne banke Srbije.

Premijerka je u pauzi Konferencije Ženske parlamentarne mreže o stanju rodne ravnopravnosti u Skupštini Srbije najavila da će uskoro biti poslat na usvajanje predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti, kao i strategija o rodnoj ravnopravnosti i strategija o sprečavanju nasilja prema ženama.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Ženska parlamentarna mreža jedno od najvažnijih tela skupštine koja je u osam godina postojanja pokazala da može da bude lider društvenog pokreta, u čijem je središtu odbrana i unapređenje prava žena i iskorenjivanje svakog vida nasilja.

„Naša je obaveza da institucionalno štitimo prava žena, imamo dobre zakone i mrežu institucija, ali posao nije obavljen sve dok se jedna žena smatra da je diskriminisana ugrožena ili podređena“, rekao je Dačić.

On je pružio podršku mladim glumicama koje su prijavile nasilje i rekao da njihova hrabrost da o tome progovore „zaslužuje najdublje poštovanje“.

U Skupštini Srbije, na konferenciji pod nazivom „Hrabrost je ženskog roda“, pored poslanica učestvuju i ministarke Zorana Mihajlović, Maja Gojković i Gordana Čomić.

KOMENTARIŠI