Brnabićeva je, odgovarajući na pitanja novinara, rekla da će to ministarstvo danas objaviti zvanično objašnjenje, “jer nije dobro za državu da se licitira sa biračkim spiskom”.

“Ne znam kako bih to prokomentarisla, to nije tačno. Mislim da se to gleda prilično paušalno. Nije relevantno porediti popis stanovništva i jedinstveni birački spisak”, rekla je Brnabićeva.

Kako kaže, birački spisak ima nedostatke i one su uglavnom zato što se pre 2012. godine, kada je donet Zakon o jedinstvenom biračkom spisku, on vodio na lokalu.

“Tako da su i te greške sa lokala, koje su tada bile, prenete u jedinstven birački spisak, a koji se od tada ažurira. Trenutno, kakav god bio, on jeste najbolje ažuriran od bilo kog u prethodnom periodu”, navela je Brnabićeva.

Što se tiče glasova u dijaspori, dodaje ministraka, ti građani se prijavljuju ako žele da glasaju, a ako ne postoji dovoljan broj birača onda se, nažalost, ne otvara to biračko mesto.

“Tako je uvek bilo i tu imate određen broj birača, odnosno neslaganje između biračkog spiska, popisa i onog koliko ljudi je izašlo da glasa. Tako da mi se čini da se porede neke stvari koje su neuporedive”, naglasila je Brnabićeva.

KOMENTARIŠI