Rasprava u Požarevcu povodom projekta obnove galerije velike slikarke. Danica Pavlović Barili želela da se ne menja izgled doma i galerije.

Urbanistički projekat obnove Galerije “Milena Pavlović Barili” izazvao je burnu raspravu na otvorenom sastanku u Požarevcu, održanom posle sedmodnevne javne prezentacije. Na prethodnom skupu, 25. marta, izneto je više primedbi, pa je gradska komisija za planove naložila izmenu projekta. Sporna je bila gradnja dvorišne zastakljene galerije sa restoranom i novog objekta pored ulice, zato što bi odudarao od okolnih zgrada.

Autori projekta iz beogradskog Centra za planiranje urbanog razvoja, rekli su da su neke primedbe sa prošlog sastanka uvažene, pa neće biti restorana, ali nova, dvorišna zastakljena galerija ostaje. Ostaje i planirani objekat pored ulice, koji će zameniti stari, u kojem se sada nalazi Milenina galerija, jer za njega imaju saglasnost Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Jelica Milojković, istoričarka umetnosti i nekadašnja direktorka Galerije, pitala je zašto je, uopšte, rađen ovaj projekat.

– Galerija je zadužbina Milenine majke Danice Pavlović Barili. Ona je taj objekat ostavila gradu, za osnivanje Mileninog memorijalnog muzeja, uz izričitu želju da se originalni izgled ne menja – rekla je Milojkovićeva.

U ime NVO “Evropa nostra Srbija”, primedbe je iznela i Violeta Tomić, kustos u Mileninoj galeriji.

– Pozdravljamo ideju da se galerija obnovi, ali ne na način koji narušava autentični izgled. Postoji i opasnost da se umetnička dela oštete, zbog prodora svetla kroz staklene zidove ili zbog curenja vode sa ravnog krova – istakla je Tomićeva.

Miloš Gardašević iz Društva arhitekata smatra da dvorišna galerija nije adekvatna, jer prevazilazi kapacitet ovog prostora. Stanari zgrade iza galerije poručili su da ne žele stakleni zid ispred svojih prozora, a brinu ih i budući komunalni priključci.

PORODICA

O ovom projektu Jelica Milojković je obavestila italijansku porodicu Barili, iz koje potiče Milenin otac, kompozitor Bruno Barili. Građani su rekli da će o projektu obavestiti i porodicu Karađorđević, jer Milena pripada i njima, preko svoje majke.

KOMENTARIŠI