Funkcijski (ne funkcionalni) tasteri pri vrhu svake tastature nisu ubačeni na nju samo reda radi i za ukras. Svaki do “F tastera” (od F1 do F12) ima svoju osnovnu namenu, a opcije koje ti tasteri nude mogu se menjati od aplikacije do aplikacije ili programa u kojem se koriste.

Naučite osnovne funkcije svih 12 “F tastera” i sigurni smo da ćete brže i kvalitetnije koristiti računar i programe na njemu. Takođe, ne zaboravite da istražite od programa do programa šta koji od njih radi, ako ih koristite često, a trebalo bi da znate i da se u mnogim igrama najvažnije opcije mogu obaviti preko tih tastera – menjanje oružja, dopuna municije i slično.

Za “F tastere” smatra se da štede vreme, pa da zato odmah pokažemo u čemu to svaki od funkcijskih tastera može da vam pomogne:

F1: Poziva “Help” opciju za gotovo svaki program

F2: Omogućava izmenu imena fajla, fascikle (foldera) i dokumenta

F3: Otvara pretragu u aplikaciji koju koristite u tom trenutku

F4: Jedna od opcija je Alt + F4 čime se zatvara aktivan Windows prozor

F5: Osvežava, ponovo učitava dokument, stranicu na internetu ili sadržaj prozora

F6: Pomera kursor u adresnu liniju gotovo svakog pregledača interneta, a može i da otvori opcije obeleživača tj. “Bookmarks” panel

F7: Obično se koristi za proveru pravopisa u Word i drugim tekst procesorima

F8: Uglavnom se koristi za pristup “boot” meniju pri učitavanju Windows-a

F9: Može se koristiti za osvežavanje Word dokumenta ili za prijem i slanje mejlova u Outlook Microsoft aplikaciji

F10: Pomera kursor na liniju menija aktivne aplikacije, a kombinacija Shift + F10 otvara panel desnog klika mišem na mestu kursora

F11: Najčešće se koristi za pristup pregledu preko celog ekrana u pregledačima

F12: Poznat po pozivanju “Save As” dijaloga u Microsoft aplikacijama.

A šta sa “Fn” tasterom?

Taj taster je smišljen za “skraćene” tastature, koje su zbijene na malo mesta, kako bi se laptop uređaji učinili lakšim i manjih dimenzija, a koristi se za tastere sa dvojakom upotrebom.

Primarna svrha tastera sa kojom se ne koristi „Fn“ jeste ono što je veće slike i obično naslikano u samom centru dvofunkcijskog tastera. Sekundarna funkcija se aktivira pritiskom na „Fn“ taster, zajedno sa tasterom koji ima dvojaku funkciju, a kao što pretpostavljate, obično je sekundarna funkcija označena manjom sličicom na tasteru.

Korišćenje “Fn” tastera je drugačije od proizvođača do proizvođača, a neki primeri upotrebe su pojačavanje ili smanjenje osvetljenja, uključivanje ili isključivanje pozadinskog svetla na tasterima, ukidanje ili dozvola za touchpad rad, isključivanje i uključivanje kamere ili mikrofona i slično. Na drugim tastaturama korišćenje „Fn“ tastera aktiviraće neku od „F funkcija“ koju smo opisali gore. Isprobajte vašu tastaturu, ništa ne možete da izgubite.

 

KOMENTARIŠI