Tako je u ponedeljak najtraženiji derivat benzina BMB 95 dostigao cenu od čak 144,20 dinara što je za oko 11 dinara više nego samo pre mesec dana, pišu Večernje novosti.

Poskupljenje se objašnjava skupljim transportom prugom ili drumom, koji je bio neophodan, jer je na Dunavu led zaustavio saobraćaj.

Nove cene imaju i evrodizel koji se prodavao za 151,40 dinara litar a “nebu pod oblake” otišla je cena evrodizela sa aditivima (nazivi se razlikuju od kompanije do kompanije) pa su vozači koji žele dizel “otporniji na mraz” u ponedeljak morali da izbroje i 156,40 dinara za litar!

Proteklih dana je mirovala jedino cena TNG (tečnog naftnog gasa) popularnog auto-plina koji se “ustalio” u rasponu cena od 77,50 do 80,50 dinara za litar, mada ima na pojedinim pumpama i značajnijih odstupanja od ove “granice”.

“Tačno je da gorivo svakodnevno poskupljuje”, kaže za Večernje novosti Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije. – Razloga je dosta, a najvažniji je trenutno otežano dopremanje goriva u Srbiju.

Tatić pojašnjava da je, zbog obustavljenog prevoza derivata baržama Dunavom, velika većina kompanija koje posluju u Srbiji prinuđena da se okrene skupljim vidovima transporta, drumom i železnicom.

“Skoro svo gorivo koje se doprema u Srbiju stiže železnicom, a to je neuporedivo skuplje. Krajnji ceh plaća kupac”, kaže Tatić. – S druge strane, zbog otežanog uvoza dolazimo i do toga da nestaje konkurencija na tržištu, u igri ostaje samo najveći igrač i sve to utiče i na više cene.

Tatić kaže i da cene goriva na svetskim berzama konstantno rastu. Ako se tome doda i jačanje evra a pre svega dolara, jasno je da vozači u Srbiji i kada se otopi led na rekama neće moći da računaju na jeftinije gorivo.

“Čim se stabilizuje snabdevanje kompanija gorivom baržama, dakle rečnim tokovima, stabilizovaće se i cena, ali samo ukoliko i ostali inputi ostanu stabilni. Dinar je manje-više stabilan, ali na kretanje cena sirove nafte na svetskim tržištima ne možemo da utičemo”, kaže Tatić.

KOMENTARIŠI