Foto: Urban City / B.P.

I pored značajnog poskupljenja, turistički radnici ipak optimisti da će, sudeći po odličnoj popunjenosti kapaciteta u predsezoni i bukingu, i glavna biti bolja od prošlogodišnje.

Usled povećanja cena osnovnih životnih namirnica i goriva, smeštaj, piće i hrana u budvanskim hotelima i privatnom smeštaju, te cene u restoranima, diskotekama i plažnim barovima u špicu leta biće veće od 10 do 30 odsto nego u 2021. godini.

To su u razgovoru za “Vijesti” kazali turistički radnici koji su, i pored značajnog poskupljenja, ipak optimisti da će, sudeći po odličnoj popunjenosti kapaciteta u predsezoni i bukingu, i glavna sezona biti bolja od prošlogodišnje.

Direktor Turističke organizacije Budve Nemanja Kuljača u razgovoru za “Vijesti” kazao je da će Budva cenovnom politikom u svim vrstama usluga i dalje ostati konkurentna turističkim centrima u regionu.

Jutro u Budvi, avgust 2021, Foto: Urban City / B.P.

”Kada su u pitanju cijene, nakon poskupljenja osnovnih životnih namirnica, nažalost, došlo je, prema najavama naših ugostitelja, do povećanja cijena u restoranima i kafićima. Povećanja će tokom glavne turističke sezone biti od 10 do 30 odsto u odnosu na prošlu godinu”, ističe Kuljača.

On tvrdi da će cene u privatnom smeštaju ostati na prošlogodišnjem nivou.

”Kada su u pitanju grupni aranžmani u hotelskom smještaju, cijene su ostale na prošlogodišnjem nivou, uz smanjen broj akcija koje su u protekloj godini u velikoj mjeri davali hotelijeri, kako bi smanjili gubitke izazvane pandemijom”, naglasio je Kuljača.

Predsednik Udruženja ugostitelja Budve Aleksandar Jovanović potvrđuje da su ciene veće u odnosu na prošlu godinu od 10 do 20 odsto, shodno poskupljenju osnovnih životnih namirnica, gotovo svih proizvoda u nabavci i energenata, pre svega goriva.

Ugostitelj iz Starog grada, vlasnik restorana Mozzart Luka Vučković ističe da su cene veće od pet do deset odsto.

”S obzirom da su značajno poskupjele apsolutno sve životne namirnice, a neke cijene su trenutno 100 odsto veće u odnosu na prošlu godinu, većina nas je prinuđena da podigne cijene za ovu godinu. Mi nismo u mogućnosti da povećavamo cijene mnogo jer posljedice korone u privredi i platežnoj moći gostiju još traju. Cijene su povećane od pet do deset odsto. Moram da napomenem da nismo značajno podizali cijene jer je stopa PDV-a na hranu i bezalkoholna pića ostala na sedam odsto, što nam značajno pomaže da možemo da očekujemo brzi oporavak privrede”.

Foto: Urban City / B.P.

Izdavalac privatnog smeštaja u Starom gradu Petar Antonioli navodi da su povećane cene na većini mesta.

”Dalje od grada – manje, a u centru – malo više. Kad se gleda u procentima, to je od 5 do 20 odsto, što je srazmerno svim poskupljenjima”, naglasio je Antonioli.

Vlasnik hotela “Majestic” kod Starog grada Ivan Ivanović ističe da su cene smeštaja malo veće u odnosu na prošlu godinu, ali kako kaže još nisu na niovu iz 2019.

Prema podacima Turističke organizacije Budve, kako ističe Kuljača, u Budvi ima oko 140 hotela, od kojih je više od polovine visoke kategorije – 4 i 5 zvezdica, među kojima su hoteli sa kongresnim, SPA i velnes sadržajima, turistička naselja sa dečijim igralištima, otvorenim bazenima i zelenim oazama, ali i mali, boutique hoteli, koji su sve više traženi.

KOMENTARIŠI