Fasada zgrada u Tabačkoj čaršiji

Shodno odluci požarevačke Skupštine koja je doneta u decembru prošle godine, fasade nekih stambenih i stambeno-poslovnih objekata u gradu će biti sanirane uz pomoć novca iz lokalnog budžeta.

Prva na redu će biti zgrada koja gleda na Tabačku čaršiju i Trg oslobođenja, stara više od pola veka, koja dosad nijednom nije obnovljena. Novu fasadu će sada dobiti delovi četvorospratnice koji pokrivaju četiri ulaza – jedan ka Trgu i tri ka Čaršiji, a s obzirom na to da se nalaze u strogom centru grada, njihovo obnavljanje predstavlja javni interes. Pored estetskog izgleda, u prvom planu je i bezbednost prolaznika, pišu Novosti.

Stambena zajednica u ovoj zgradi je dužna da donese program njenog održavanja, a potom da za konkurs koji će raspisati Gradska uprava dostavi neophodna dokumenta. S obzirom na to da se radi o prvoj od ukupno četiri gradske zone, lokalna samouprava će snositi polovinu troškova za uličnu, te obezbediti 40 odsto novca za uređenje dvorišne fasade.

Za zgrade u ostalim zonama iznos sufinansiranja će se smanjivati, pa će tako za četvrtu zonu iznositi od deset do 30 odsto. Kako je najavljeno, obnova fasada će biti sufinansirana samo u zgradama sa više od pet stanova – o čemu će, posle javnog konkursa, odlučivati gradska komisija. Najviše bodova će dobiti objekti kojima je “lice” znatno oštećeno, one čija fasada predstavlja opasnost po prolaznike, te zgrade koje su starijeg datuma izgradnje ili su proglašene kulturnim dobrom.

KOMENTARIŠI