Svetska nedelja dojenja je globalna kampanja koja se obeležava u više od 170 zemalja sveta, čiji je cilj da stvori i podigne društvenu svest o značaju i prednostima dojenja, ali i da obezbedi podršku dojenju i time unapredi zaštitu zdravlja majke i deteta. Zvanični datum Svetske nedelje dojenja na globalnom nivou je od 01. do 07. avgusta.

Foto: Urban City

U našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, od 02. do 09. oktobra, po dvadesettreći put, pod sloganom „Podržimo dojenje.”

Foto: Urban City

Istraživanja pokazuju da dojena deca inteligentnija, imaju razvijenije govorne sposobnosti, društvenija su i emocionalno stabilnija.

Foto: Urban City

Bebe koje se hrane majčinim mlekom ređe obolevaju od dijareje (proliva), infekcije sistema za varenje i sistema za disanje, nego bebe koje se hrane veštačkim mlekom.

Isključivo dojenje do šestog meseca života, kao i nastavak dojenja uz dopunsku ishranu do kraja druge godine starosti deteta doprinosi unapređenju i zaštiti zdravlja i majke i deteta.

Foto: Urban City

Zavod za javno zdravlje Požarevac podržava pomenutu kampanju, pa je u petak od 17 časova organizovana Centralna manifestacij a Nacionalne nedelje promocije dojenja u Požarevcu, pa su ovom prilikom podeljene diplome uspešnim majkama dojiljama čije su bebe uspešno dojene više od šest meseci. Po dodeli diploma ogranizovan je nastup dece iz PU “Ljubica Vrebalov” uz prigodan koktel za sve prisutne.

KOMENTARIŠI