Ceo svet bez daha prati potresnu akciju spasavanja STOTINA kitova nasukanih na...

Ceo svet bez daha prati potresnu akciju spasavanja STOTINA kitova nasukanih na Novom Zelandu

Na stotine spasilaca iz celog sveta vode bitku za život nasukanih kitova na Južnom ostrvu u Fervel Split, gde se nasukalo više od 400 kitova, od kojih je više od 300 već nastaradalo

Volonteri naoružani ćebadima su krenuli u akciju spašavanja, boreći se da preživele životinje ostanu mokre i hladne. Za sada je čak 300 njih uginulo, što je najgori zabeležen takav slučaj na Novom Zelandu.Naučnici ne znaju zbog čega se tačno toliko kitova nasukalo. BBC navodi da se nekada dogodi da stariji, bolesni ili povređeni kitovi naprave greške u navigaciji i uđu u plitku vodu iz koje ne mogu da izađu.

Akcija spašavanja je počela tek danas ujutru, zato što je u četvrtak uveče bilo opasno bilo šta preduzeti po mraku, istakli su zvaničnici.

– Veoma je emotivno videti ovoliki broj ljudi koji pomaže. Pokušaćemo da spasemo što je moguće više njih – rekao je Luis Hoks iz “Projekat Džona ekološke organizacije”.

Nevladine organizacije za zaštitu životinja navode da Novi Zeland ima jednu od najvećih stopa na svetu – oko 300 delfina i kitova svake godine završi na plažama, a dosta tih slučajeva se dogodi upravo na Fervel Splitu.

Najveća nesreća nasukavanja kitova na nonovm Zelandu dogodila se 1985. godine kada se 450 kitova nasukalo na Oklandu.

KOMENTARIŠI