Četrnaest godina od smrti Slobodana Miloševića, položeni venci na grob u dvorištu...

Četrnaest godina od smrti Slobodana Miloševića, položeni venci na grob u dvorištu porodične kuće

Slobodan Milošević, potpisivanje Dejtonskog sporazuma, Foto: NATO // Flickr

Danas se navršava 14 godina od smrti bivšeg predsednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića, koji je umro od infarkta u svojoj ćeliji u pritvoru Haškog tribunala.

Više od jedne decenije dugu vladavinu Milošević je počeo govorom 28. juna 1989. godine na Gazimestanu na Kosovu, na proslavi 600 godina od Kosovske bitke, kojoj je prisustvovalo oko milion ljudi. Kosovskim Srbima je tada poručio “Niko ne sme da vas bije”.

Bio je neprikosnoveni lider vladajuće Socijalističke partije Srbije (SPS), dva puta predsednik Srbije, a potom predsednik SR Jugoslavije.

Desetogodišnja vladavina Slobodana Miloševića završena je 2000. godine pobedom kandidata udružene Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice na izborima za predsednika SR Jugoslavije.

Poslije pobede DOS-a 24. septembra 2000. godine, ne želeći da prizna poraz, SPS i njen lider izazvali su krizu koja je okončana 5. oktobra posle masovnih demonstracija građana širom Srbije.

Haškom tribunalu je izručen 28. juna 2001. na osnovu Uredbe Vlade Srbije. Suđenje Miloševiću u Hagu je počelo 12. februara 2002. godine, a umro je četiri godine kasnije.

Telo Slobodana Miloševića dopremljeno je iz Haga u Beograd 15. marta 2006. godine. Milošević je sahranjen u dvorištu porodične kuće supruge Mirjane Marković u Požarevcu.

Sahrani nije prisustvovao niko od članova najuže porodice, koji u to vreme nisu bili u Srbiji, jer, kako su tvrdili, nisu dobili dovoljne garancije za svoju bezbednost.

Mirjana Marković umrla je 14. aprila 2019. godine u Rusiji, a sahranjena je pored Miloševića, u dvorištu kuće u Požarevcu.

Predstavnici SPS-a položili vence

Vence na grob položili su predstavnici SPS-a, na čelu sa Nikolom Šainovićem, nekadašnjim premijerom Srbije. S njim je bila i Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelj zadužena za demografiju, kao i požarevački socijalisti na čelu sa Slobodanom Jovićem.

„Ove godine navršava se 25 godina od Dejtonskog sporazuma i 21 od Rezolucije 1244, koji su temelj borbe srpskog naroda za slobodu i za očuvanje Kosova i Metohije. Slobodan Milošević tim borbama posvetio je svoj život“, istakao je Šainović.

Delegacija SRS položila cveće na grob Slobodana Miloševića

Delegacija Srpske radikalne stranke, koju je predvodila potpredsednik Vjerica Radeta, tradicionalno je danas odala poštu i položila cveće na grob Slobodana Miloševića u Požarevcu, saopštila je SRS.

“Slobodan Milošević se u Tribunalu hrabro borio gde je, na današnji dan 2006. godine u zidinama Ševeningena poginuo braneći srpske nacionalne interese”, naveli su radikali u saopštenju.

Vulin položio venac na grob Miloševića

Danas je u Požarevcu obeleženo 14 godina od smrti Slobodana Miloševića, a predsednik Pokreta socijalista i ministar odbrane Aleksandar Vulin položio je venac na njegov grob, saopštio je PS.

Vulin je posle odavanja pošte Miloševiću rekao da je došao u Požarevac kako bi odao počast prvom demokratski izabranom predsedniku u istoriji Srbije.

On je ocenio da je Milošević vodio Srbiju u teškim vremenima i dodao da nije bio njegov najbliži prijatelj, ali da jeste poštovalac i saborac.

“Niko ne može da kaže da je bombardovanje Srbije bilo opravdano i legitimno, niko ne može da kaže da je nasilje na Kosovu i Metohiji koje su Srbi doživeli bilo opravdano, baš kao što niko ne može da kaže da su Srbi želeli pljačkaške privatizacije, opustošene fabrike i da budu opljačkani i oterani sa posla od strane onih koji su došli 2000. godine”, ocenjuje Vulin, prenosi PS u saopštenju.

On je dodao da se i 14 godina kasnije ne zna mnogo o smrti Slobodana Miloševića u Haškom tribunalu.

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI