Članovi Mense iz ogranka „Kostolac“: Inteligencija je samo preduslov za uspeh

Članovi Mense iz ogranka „Kostolac“: Inteligencija je samo preduslov za uspeh

Članstvo u Mensi, „klubu natprosečno inteligentnih lјudi“, dobrovolјno je, a svega dva odsto svetske populacije pripada ovom udruženju

Dvojica inženjera, zaposlena u kostolačkom ogranku EPS-a, odlučili su da pre nekoliko godina testiraju sebe i dobili su potvrdu Mense da, prema visini koeficijenta inteligencije, pripadaju ovoj globalnoj organizaciji.

Goran Anđelić, diplomirani inženjer rudarstva, radi na kopu „Drmno“. Nakon diplomiranja na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu, na smeru održavanje rudarske mehanizacije, 1995. godine počeo je da radi na kopovima „Kostolac“. Radio je do sada kao inženjer u operativi, kao inženjer održavanja, šef mašinskog održavanja bagera i odlagača, a od 2006. je na mestu glavnog inženjera za operativno održavanje na kopu „Drmno“.

− Saznao sam da Mensa Srbije testira u požarevačkoj gimnaziji u oktobru 2013. godine, prijavio sam se, kao i još dvadesetak lјudi, iz znatiželјe, sa namerom da dobijem i zvaničnu potvrdu da li mogu da postanem deo ovog udruženja. Nisam imao velika očekivanja. Test je trajao 50 minuta i za to vreme je potrebno rešiti oko 40 zadataka. Rešavanje traži logičko razmišlјanje, test je univerzalan za ceo svet i nije potrebno da poznaješ poseban jezik. Nije potrebno čak ni da budeš pismen. Rezultati testa stižu na kućnu adresu. Polovinom novembra sam dobio rezultate i u njima je pisalo da sam postigao uspeh i da je moj koeficijent inteligencije (IQ), po Katelovoj skali, 156 ili više − kaže Anđelić.

Goran Anđelić

On dodaje da je ovaj status lična satisfakcija, a može eventualno da pomogne u poslu, naročito u situacijama kada je potrebno da se brzo razmišlјa, donese bitna odluka i pravovremeno reaguje.

Članstvo u Mensi je doživotno, a obnavlјa se uplatom godišnje članarine.

− Ono što su nam rekli pre testiranja je da lјudi sa visokim koeficijentom inteligencije mogu da se bave bukvalno čime žele i ako su uporni, mogu to da nauče. Dalјi napredak i razvoj je stvar ličnog interesovanja i ambicije pojedinca, ali moje mišlјenje je da balansiranje tehničke inteligencije sa emocionalnom može dovesti do uspeha na svim polјima u životu, a čak je emocionalna inteligencija možda i važnija za snalaženje i uspeh u životu. Preporučujem svima koji žele da oprobaju sebe, da prate kada su testiranja – rekao je Anđelić.

Istog dana na testiranju je bio i Goranov kolega Filip Todorović, mašinski inženjer. Filip je završio Mašinski fakultet u Beogradu 2006. godine i odmah počeo da radi na fakultetu kao stručni saradnik i saradnik na projektima. Držao je i vežbe u nastavi, a onda je 2013. godine prešao na kop „Drmno“, u Pomoćnu mehanizaciju, gde i danas radi u tehničko-tehnološkoj pripremi motornih vozila.

− Uvek me je interesovalo da rešavam onlajn testove inteligencije, zagonetke, rebuse i statistike verovatnoće. Kolega Goran i ja smo razmenjivali iskustva, linkove sa tim testovima i svi ti rezultati su bili u vrhu skala. Kada smo saznali da je u Požarevcu zakazano testiranje, rešili smo da odemo. Za Mensino testiranje sam se malo i pripremao rešavajući grafičke testove, ali je sve to bilo lakše, u drugačijoj atmosferi, kada se rešava kod kuće. Test nije lak, prvih petnaestak pitanja su jednostavna, ali se onda povećava težina, i to prilično brzo, i najteža su bila pitanja na kraju − kaže Todorović.

Filip Todorović

On dodaje da u obavlјanju posla visoka inteligencija ne koristi generalno, ali može olakšati da se u pravom trenutku reaguje na pravi način, kao i da se rešenje nekog problema sagleda ranije u odnosu na ostale.

− Članstvo u Mensi mi je donelo potvrdu da sam uspešan na polјu logičkog razmišlјanja, a članstvo utiče i na neka interesovanja i hobije. Rutina negativno utiče na inteligenciju i zato stalno nalazim neke izazove da treniram vijuge – rekao je Todorović.

Mensa

Mensa je latinska reč za okrugli sto. Naziv udruženja je odabran u skladu sa njegovim principom da su svi članovi udruženja potpuno ravnopravni. Jedini uslov za prijem je ostvaren takav rezultat na testu inteligencije, a koji izražen u visokom koeficijentu inteligencije (IQ) iznosi 131 ili više po Vekslerovoj, 133 ili više po Bine-Simonovoj, odnosno 148 ili više po Katelovoj skali.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI