Crna Gora popušta mere za praznike

Crna Gora popušta mere za praznike

Foto: Urban City // B.P. / arhiva

Crna Gora donela je odluku da delimično ublaži antikovid mere tokom predstojećih praznika.

Ministarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić Bojović kazala je da je trenutna situacija što se tiče koronavirusa u toj zemlji bolja od one koju su imali prethodnih sedmica, ali imajući u vidu da je omikron soj otkriven i u Crnoj Gori, mora se biti oprezan, ali bez panike.

Borovinić Bojović je rekla da je preporuka da je obavezna treća doza vakcine.

“Insistiraćemo na poštovanju elemenata kovid potvrde. Treća doza vakcine je dodatna zaštita od omikron soja. Crna Gora je stala u red za kupovinu najnovijih lekova protiv koronavirusa, odnosno tableta”, kazala je ministarka.

Koje mere će biti ublažene

Ona je dodala da u međuvremenu, svesni činjenice da su građani jako umorni usled hroničnog trajanja pandemije i svega što ona sa sobom nosi, a imajući u vidu psiho-socijalni status kao jedan od važnih elemenata zdravlja, kao i aktuelnu povoljnu epidemiološku situaciju u zemlji, Crna Gora je odlučila da oprezno, minimalno i uz rigoroznu kontrolu ublaži aktuelne mere u periodu od 22. decembra 2021. godine do 12. januara 2022. godine.

To znači da će biti omogućena organizacija svadbi u ugostiteljskim objektima uz posedovanje najmanje jednog od elemenata kovid potvrde, uz prisustvo do 100 lica, i to na način da se na 4m2 površine objekta može nalaziti jedan gost. Dozvoljavaju se rođendani i druge proslave uz obavezno posedovanje kovid potvrde i tako da se na 4m2 može nalaziti jedan gost.

Prisustvo publike sportskim manifestacijama na otvorenom i u zatvorenom prostoru moguće je uz posedovanje najmanje jednog od elemenata kovid potvrde, uz ograničen broj gledalaca na jednu trećinu dostupnih sedećih mjesta, na način da između svakog od gledalaca budu dva prazna mesta.

“Ugostiteljski objekti će za vreme praznika raditi i nakon ponoći, i to za dan dočeka Nove godine 31/01. januara, kao i dane 01/02. i 02/03. januara 2022. godine. Ograničenja radnog vremena ugostiteljskih objekata neće biti ni za dane Božića 24/25, 25/26. decembra 2021., kao i 06/07 i 07/08. januara 2022. godine”, rekla je ministarka.

Ona je podsetila da digitalna kovid potvrda podrazumeva jedan od sledećih elemenata:

1) da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcine protiv novog koronavirusa, koji je izdat od ovlašćene zdravstvene ustanove i da od poslednje doze vakcine nije prošlo duže od šest meseci;

2) negativan rezultat PCR testa koji nije stariji od 72 sata;

3) pozitivan rezultata PCR testa koji je stariji od 10 dana, a nije stariji od šest meseci;

4) negativan rezultat brzog antigenskog testa koji nije stariji od 48 sati.

“Podsećamo i to da je obaveza svih ugostiteljskih objekata i ostalih ustanova gde je ulazak dozvoljen uz kovid potvrdu da odrede lice koje će vršiti kontrolu i biti odgovorno za poštovanje ovih mera”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala i da je obaveza privrednih društava, drugih pravnih lica i preduzetnika koji upravljaju skijalištima da rad organizuju, uz

– poštovanje međusobne udaljenosti skijaša od najmanje dva metra tokom čekanja u redu;

– nošenje maski ili skijaških kapa koje prekrivaju nos i usta;

– korišćenje žičare tako da jednu skijašku korpu koristi samo jedno lice, osim ako se prevoze članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva ili dva lica, ako sede na krajnjim sedištima, a nisu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

“Pozivam sve građane da budu odgovorni i oprezni i da imaju u vidu sve što možemo da očekujemo od omikron soja. Molim vas da izbegnete masovna okupljanja i da praznike provedete u što užem krugu”, rekla je ministarka zdravlja.

KOMENTARIŠI