CRTA: Uvećava se broj prijava za izbornu korupciju

CRTA: Uvećava se broj prijava za izbornu korupciju

Uvećava se broj prijava za izbornu korupciju – Posmatračka misija Crte prijavila je policiji još jedan slučaj zbog sumnje na kupovinu glasova ispred biračkog mesta na Paliluli.

Posmatrači Crte su zabeležili organizovano dovođenje birača na glasanje i davanje novca. Do sada je  Crta  u toku izbornog dana uputila ukupno sedam prijava za krivična dela u vezi s izborima.

U popodnevnim satima, blago je porastao broj biračkih mesta gde je primećeno neovlašćeno prisustvo trećih lica, na koje birački odbori nisu reagovali – sada ih ima tri odsto.

Takođe, blago je porastao procenat biračkih mesta, sa četiri na pet odsto, unutar kojih članovi biračkog odbora vode evidenciju o izašlim biračima i mimo službene evidencije. I u okolini više biračkih mesta primećene su osobe koje vode paralelnu evidenciju birača kao i organizovano dovođenje birača.

Na četiri odsto biračkih mesta zabeleženi su pojedinačni slučajevi birača koji nisu glasali lično već je neko glasao umesto njih. Ostaje isti procenat biračkih mesta – sedam odsto – gde su zabeleženi slučajevi da birači nisu mogli da glasaju jer nisu pronađeni u biračkom spisku.

Nepravilnosti su najčešće beležene na biračkim mestima na Paliluli i Voždovcu, zatim na Čukarici, Zvezdari, Zemunu i Novom Beogradu.

Podsetimo, do 16 sati na izbore za odbornike Skupštine grada Beograda izašlo je 31,2 odsto građana s pravom glasa (margina greške 0,3%) što je manje nego na beogradskim izborima u decembru

KOMENTARIŠI