Crveni kiosk, jedno od obeležja nekadašnje Jugoslavije, stigao u Njujork

Crveni kiosk, jedno od obeležja nekadašnje Jugoslavije, stigao u Njujork

Izložba je počela 15. jula i trajaće do 13. januara 2019. godine u MoMA muzeju u srcu Njujorka

Čuveni crveni kiosk kojeg se mnogi sećaju sa gradskih ulica za vreme bivše Jugoslavije stigao je u Muzej moderne umetnosti u Njujork, u kojem će biti izložen u okviru izložbe “Betonska utopija: Arhitektura u Jugoslaviji 1948-1980”.

Ova izložba je podeljena u tri celine, “Modernizacija”, “Globalne mreže”, “Svakodnevni život i Identiteti”, prenosi Klix.ba.

U okviru ovih celina, obrađuju se teme urbanizacije velikih razmera, tehnoloških eksperimenata i njihovih primena na svakodnevni život, konzumerizam, spomeničku kulturu i globalni uticaj jugoslovenske arhitekture.

Osim fotografija građevina, nacrta i maketa, na izložbi su postavljene i tri videoinstalacije Mile Turajlić iz Beograda i radovi savremenih umetnika Jasmine Cibic iz Ljubljane i Davida Maljkovića iz Rijeke.

Foto: Gradnja

Kustos arhitekture i dizajna Muzeja savremene umetnosti u Njujorku Martino Stirerli rekao je početkom godine da je na internetu dobio ideju za izložbu gledajući slike anonimnih jugoslovenskih zgrada iz posleratnog perioda koje su cirkulisale društvenim medijima.

Usledio je trogodišnji istraživački napor muzeja koji ponovo otkriva rad arhitekti kao što su Bogdan Bogdanović, Svetlana Kana Radević (smatra se prvim ženskim crnogorskim arhitektom), Gerogijem Konstantinovskim i mnogim drugima.

“Jugoslavija, relativno mala zemlja na zapadnom Balkanu imala je značajan uticaj u svetskoj politici Hladnog rata. Zbog toga što se zemlja strateški povezala sa Pokretom nesvrstanih pod komunističkim režimom Josipa Broza Tita, arhitekte i informacije su mogli slobodno da se kreću tako kreirajući zlatno doba gradnje u Jugoslaviji. Predstava će istražiti arhitekturu – ujedno hibridnu i jasnu, konkretne spomenike, stil nebodera, ekspanziju stambenih blokova“, objasnio je Stirli na konferenciji za novinare i dodao da će gosti biti kustos Vladimir Kulić i Ana Kac, koji će mu pomoći da se prikaže nekoliko filmova, više od 400 crteža i niz specijalno naručenih fotografija Valentina Jeca.

Izložba je počela 15. jula i trajaće do 13. januara 2019. godine u MoMA muzeju u srcu Njujorka.

KOMENTARIŠI