Crveni meteoalarm, u Požarevcu 44 stepena subjektivni osećaj za vikend! Bez vanredne...

Crveni meteoalarm, u Požarevcu 44 stepena subjektivni osećaj za vikend! Bez vanredne situacije u Srbiji?

Na teritoriji cele Srbije od danas je na snazi crveni meteoalarm i upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Srbije na veoma visoke temperature koje će ići i preko 40 stepeni.

Od danas pa do kraja nedelje u celoj Srbiji je proglašen crveni meteoalarm, jer će u svim regionima biti mesta sa temperaturom od 38 stepeni i više, rečeno je agenciji Beta u RHMZ.

Do 9. avgusta se prema prognozi RHMZ očekuju temperature do 39 stepeni, a za vikend i 41, uz veoma visok indeks UV zračenja – od osam do 10.

Crveni meteoalarm znači da se mogu očekivati opasne vremenske pojave, takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

U Hitnoj pomoći apeluju na građane da ne izlaze iz kuća od 10 do 18 sati.

VANREDNA SITUACIJA?

Nijedna opština ni grad, a pogotovu oni gde bi temperatura mogla da pređe 40 stepeni, neće poslati predlog Vladi Srbije za uvođenje vanredne situacije, saznjamo u lokalnim samoupravama, odakle po zakonu i treba da potekne takav predlog.

Međutim, sve opštine ipak će biti u stanju pripravnosti – na prometnim mestima postaviće cisterne sa pijaćom vodom, a na lokalnim televizijama svakodnevno savetovati građane kako da se ponašaju tokom vrućina.

Šta kaže zakon

Zakon o vanrednim situacijama nije definisao temperaturu, kao što je to slučaj i sa najvećim brojem evropskih zakona, kada se proglašava vanredna situacija.

Međutim, osnov za postupanje je kada dođe do poremećaja u velikom broju lokalnih samouprava da to iziskuje preduzimanje odgovarajućih mera.

Inicijativu za proglašenje vanredne situacije podnose gradovi i opštine koji su ugroženi visokim temperaturama. Odluku da se situacija u zemlji proglasi vanrednom donosi Republički štab i potom je prosleđuje Vladi, pa čim ministri daju zeleno svetlo počinje primena, a to je, po pravilu, odmah.

Skraćenje radnog vremena

Kada bi došlo do proglašenja vanredne situacije, ono što su preporuke Ministarstva za rad i socijalnu politiku, a koje se uglavnom odnose na rad na otvorenom i koje se uglavnom ne poštuju, bile bi naredbodavne.

Tada se preduzimaju mere poput skraćenja radnog vremena i dopremanja pijaće vode ugroženom stanovništvu.

KOMENTARIŠI