26. avgusta u Zaovi održano je 10. po redu „Stiško poselo“, etno festival hrane i folklora, manifestacija koja na specifičan način predstavlja turističke potencijale Stiga, Mlave i Homolja, ali pre svega i ono što je najbitnije čuva tradiciju.

Manifestacija se svake godine  održava u Zaovi koje je i najposećenije izletište u opštini Malo Crniće. Netaknuta priroda privlači izletnike kako opštine Malo Crniće, tako i izletnike susednih opština jer ceo kompleks pruža dosta interesantnih sadržaja kao što su manastir iz XIV veka, restoran, veštačko jezero smešteno u blizini i više izvora koji su po verovanju meštana lekoviti.

10. Stiško poselo počelo je u 7 časova takmičenjem sportskih ribolovaca,a nešto kasnije u nešto više od 50 kotlića krčkala se riblja čorba i gulaš, pa je žiri imao težak zadatak da odabere najbolje spremljeno jelo.

Ovo 10. Stiško posleo ostaće upamćeno i po največem broju učešća udruženja žena koja su izložila tradicionalna jela ovog kraja Srbije, što je još jedan znak da ova manifestacija je čuvar tradicije.

Oko 13 časova nastupila su brojna Kulturno-umetnička društva koja su dodatno pofgrejala atmosferu u Zaovi pred koncert Dragice Radosavljević Cakane, koja je nastupila nešto posle 14 časova i izmešu istalog rekla da u poslednnih 10 godina nije bila na lepšem mestu u Srbiji i poželela da ova manifestaca ima dug vek trajanja i ujedno zahvalila zahvalila rukovodstvu opštine Malo Crniće na čelu se Mališom Antonijevićem na dobroj organizaciji ovog 10. Stiškog posela.

KOMENTARIŠI