Foto: Urban City / B.P. / arhiva

Proces fiskalizacije na pijačnim tezgama neće biti realizovan ni u toku naredne godine, odnosno prodavci neće imati obavezu evidentiranja prometa na malo i primljenih avansa preko elektronskog fiskalnog uređaja.

Odložena primena moguća je zahvaljujući izmenama Uredbe o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko fiskalne kase.

Prodavci na pijačnim tezgama svojevremeno su negodovali zbog ideje Ministarstva finansija da se i oni nađu u grupi prodavaca koji imaju obavezu izdavanja fiskalnih računa. Tada je doneta odluka da se uredba ne primenjuje na njih od 1. maja 2022. godine, do daljeg.

Od fiskalizacije strahuju gotovo svi, jer smatraju da će prodaja preko kase, zbog menjanja cena proizvoda u toku dana što je učestala pijačna praksa, biti nemoguća. Pijace u Srbiji inače imaju 16 odsto tržišnog udela u ukupnom prometu i prodaji poljoprivrednih proizvoda, što je trend pada u poslednjoj deceniji zbog promene navike potrošača i širenja velikih trgovinskih lanaca.

Prosek zarada pijačnih prodavaca kreće se oko iznosa minimalca, dakle, oko 40.000 dinara. Kad plate zakup tezge, ostaje im malo novca od celodnevnog mesečnog rada.

Na teritoriji Srbije oko 100.000 ljudi živi od rada na pijaci.

KOMENTARIŠI