Foto: Urban City / B.P.

Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović kaže za RTS da je ovo zahlađenje uvod u hladniji deo godine.

Međutim, ističe da se lepo vreme vraća u drugi deo sedmice i da će po pojedinim prognozama biti i do 30 stepeni uz vetar, ali već sledećeg vikenda se vraća hladno vreme.

Iako meteorolozi najavljuju da toplim danima nije kraj u ovoj godini, sve više moramo da razmišljamo o debljoj garderobi. Nije nam lako da se na to prilagodimo, ali je uz savet stručnjaka sve lakše. Kakve nas promene očekuju koje donosi druga polovina oktobra.

Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović rekao je, gostujući u Jutarnjem programu, da je ovo zahlađenje koje će potrajati do sredine sedmice uvod u hladniji deo godine.

Prema njegovim rečima, u drugi deo sedmice vratilo bi se lepo vreme, po pojedinim prognozama može biti i do 30 stepeni uz vetar, ali već sledećeg vikenda se vraća hladno vreme.

Polako ulazimo u hladniji period

Mihajlović je istakao da polako ulazimo u hladniji period.

“Korelacija koja kaže da posle veoma toplog vremena dolazi veoma hladno nije baš tačna, ne možemo gledati na osnovu jednog meseca prognozu”, kaže Mihajlović i navodi da je rekorder po temperaturi u septembru – 9. septembar 1946. godine kada je temperatura dostigla 40 stepeni.

Napomenuo je da do kraja meseca neće biti velikih temperaturnih razlika.

“Do kraja meseca u granicama proseka temperatura između 15 i 20 stepeni u nižim predelima. Nema naznaka za ekstremne temperature i ekstremno vreme”, kaže Mihajlović.

Nema naznaka za obilne padavine

Govoreći o padavinama, kaže da dugoručne prognoze ukazuju da nema naznaka za obilne padavine, neće biti onih pljuskovitih padavina kada u kratkom vremenu imate padavine za mesec dana.

Napominje da će u novembru i decembru padavine biti povišene, ali neće biti ekstremnih.

Kako kaže, rano je za prognozu prvog snega. “Očekuje nas blaža i vlažnija zima, više padavina nego prošle godine”, zaključio je pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović

KOMENTARIŠI