Da li ste spremni? Stiže NAJVEĆE POMRAČENJE 21. veka, imaćemo priliku da...

Da li ste spremni? Stiže NAJVEĆE POMRAČENJE 21. veka, imaćemo priliku da izbliza vidimo i planetu Mars!

Potpuno pomračenje Meseca je retka pojava koja se događa kada se Mesec, Zemlja i Sunce nađu na istoj liniji, a naša planeta se nađe tačno između druga dva tela

U petak će se dogoditi najduže pomračenje Meseca u 21. veku, a imaćemo priliku da izbliza vidimo i planetu Mars.

Pomračenje zemljinog satelita dogodiće se u petak uveče 27. jula, a moći će da se posmatra širom Evrope i Azije, Australije, Afrike i delova Južne Amerike. Stanovnici Severne i Centralne Amerike ipak neće moći da vide ovu pojavu na nebu, ali će moći da je prate preko malih ekrana.

Ovo će biti druga potpuna eklipsa Meseca u 2018. godini, a prva se dogodila 31. januara i trajala je tri sata i 23 minuta. Ipak, samo sat i 16 minuta mesec je bio u potpunom mraku, a ovog puta će trajati znatno duže, sat i 43 minuta, zbog čega će biti najduža u 21. veku, piše “RT“.

Potpuno pomračenje Meseca je retka pojava koja se događa kada se Mesec, Zemlja i Sunce nađu na istoj liniji, a naša planeta se nađe tačno između druga dva tela. Fenomen je poznat i kao “krvavi Mesec”, jer dok je satelit u senci čini se kao da je ofarban u crvenu boju.

Da sve bude još posebnije, Zemlja će proći i između Sunca i Marsa tokom jula i septembra, a 27. jula planeta će biti u najboljoj poziciji na našem nebu od 2003. godine. Tako će nam se prižiti šansa za najbolji pogled na Mars u poslednjih 15 godina.

KOMENTARIŠI