Foto: Urban City / A.K. / arhiva

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da će konstitutivu sednicu parlamenta zakazati krajem ove sedmice, ili početkom naredne nedelje, što je u okviru roka koji ističe 4. avgusta.

„Po Poslovniku, njom predsedava najstariji poslanik Vladeta Janković ili ako on ne može ili neće – Veroljub Stevanović“, rekao je Dačić za Radio televiziju Srbije.

On je podsetio da se smatra da je skupština konstituisana ako je verifikovano bar dve trećine poslaničkih mandata, a da li će na toj sednici biti izabran i predsednik parlamenta zavisi od većine.

Foto: Urban City // B.P.

Na pitanje da li će socijalisti biti deo te većine, odgovorio je da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i on, tokom razgovora, „zajednički izrazili zadovoljstvo zbog rezultata koje su postigli u desetogodišnoj saradnji“.

Prema njegovim rečima, dogovor je da se u narednom periodu konkretno razgovara „o modalitetima“ saradnje.

Dačić je rekao da je „apsolutno“ za evrointegracije, ali da postupci Zapada prema Srbiji guraju Srbiju ka Rusiji, i da zapadni partneri moraju biti iskreni i korektni.

„Niko u Srbiji neće da kaže – neću u Evropu ili na Zapad. Ali, imate situaciju da vas oni teraju da se obraćate Rusiji i Kini za pomoć kad podržavaju Kosovo ili rušenje Republike Srpske“, rekao je Dačić.

KOMENTARIŠI