Dan duhovnosti u crkvi Sveti Nikola u Velikom Crniću

Dan duhovnosti u crkvi Sveti Nikola u Velikom Crniću

U okviru kulturnog leta opštine Malo Crniće.

U okviru kulturnog leta opštine Malo Crniće, u porti Crkve „Sveti Nikola“ u Velikom Crniću, na inicijativu sveštenika Nenada Vojinovića i Crkvenog odbora uz podršku lokalne samouprave Malo Crniće, organizovana je duhovna svečanost kojoj su prisustvovali: otac Nenad Vojinović, predstavnice Kola Srpskih sestara iz Požarevca, na čelu sa predsednicom Jasminom Živković, Mališa Antonijević, predsednik opštine Malo Crniće; Goranka Stević, predsednica Skupštine opštine; pomoćnik predsednika Opštine, Toplica Đorđević; zamenik načelnika Opštinske uprave, Dragan Mitić; direktorka biblioteke „Srboljub Mitić“ Malo Crniće, Danijela Božičković Radulović; članovi MZ Veliko Crniće; građani naselja Veliko Crniće i drugi gosti.

Prisutne je pozdravila Višnja Ognjanović i podsetila prisutne na početak izgradnje Crkve „Sv.Nikola u Velikom Crniću:

„Božjom promisli bračni par Vesna Nestorović Ognjanović i njen suprug Siniša Ognjanović dogovorili su se da poklone Braničevskoj eparhiji, a crkvenoj opštini Salakovačko – Trnjanskoj – deo porodičnog placa površine 25 ari. Tetka Nadežda Nestorović, koja je radila u parizu više od 33 godine, za vreme svog života je bila upoznata sa ovom idejom, i odlučila da finansijski pomogne i podrži početak izgradnje Crkve Sv.Nikola u Velikom Crniću. Svi radovi na hramu su zahvaljujući blagoslovu njegovog preosveštenstva gospodina Ignjatija i građana Velikog Crnića, koji su ovu ideju o izgradnji Crkve zdušno prihvatili i od početka finansijski pomagali. Uz blagoslov Episkopa Požarevalko-Braničevskog, prof. dr Ignjatija, leta gospodnjeg 03.08. 2008. godine, a po projektu arhitekte Aleksandra Jankovića iz Požarevca, osvešteno je mesto za početak radova. Nakon četiri godine, 30.09.2012. godine, na dan Svetih mučenica Vere, Nade i majke Sofije, Episkop dr.prof. Ignjatije sa sveštenstvom i građanstvom u oltaru Crkve je položio mošti Sv. mučenika kneza Lazara i osveštao našu Crkvu. U toku su radovi na freskopiranju koje će uz božji blagoslov odobrenje i blagoslov preosvećenog vladike Ignjatija privesti kraju gospodin Slobodan Janićijević iz Jagodine ….“ rekla je Višnja Ognjanović.

Prisutnma se obratio i predsednik malocrnićke opštine gospodin Mališa Antonijević: „…Poznato je da je kulturno leto u opštini Malo Crniće bogato manifestacijama raznovrsnog sadržaja i da su zastupljeni svi aspekti kulture, tradicije i stvaralaštva. Mnogi gosti koji su bili na našim anifestacijama izražavaju svoju zahvalnost i divljenje što su uvek tako srdačno i toplo primljeni u jednoj tako maloj i skromnoj opštini poput naše, a često ne budu tako udostojeni u većim i mnogo razvijenijim opštinama. Meni je čast da se naša Opština izborila za taj prestižni ugled u kulturi i umetnosti. Ali, toga ne bi bilo da se za to nismo izborili zajedno. Večeras smo ovde sa velim razlogom. Crkva je zajednica, oslonac i veliki štit našoj kulturi i tradiciji. Čovek je stvoren i predodređen za zajednicu, koja se ogleda kroz porodicu, rodbinu, prijatelje i od uspha pojedinaca zavisi uspeh zajednice u celini. I u našoj Opštini se neguje jedinstvo, prijateljstvo, uvažavanje i podsticanje novih ideja. U čast zajedništva i kulture, večeras ćemo se približiti jednoj posebnoj vrsti poezije – duhovnoj poeziji. Želim toplu dobrodošlicu gostima i učesnicima. Otvorimo srca i raširimo ruke zajedništva, i dozvolimo duhovnosti da nas ispuni i učini mudrijim i boljim ljudima“, rekao je predsednik Mališa Antonijević.

Potom su predstavnici lokalne samouprave i građani sa sveštenikom Nenadom Vojinovićem pogledali unrašnjost Crkve.
Prigodnim rečima, skupu se obratio i sveštenik Nenad Vojinović.

Besedu o značaju Crkve, koju je pripremio Dragan T. Jović, govorila je Nikolija Stojković.

U okviru kulturno umetničkog programa izveden je recital duhovne poezije, koju su govorili Dragan T. Jović, Jelena Manojlović i Zorka Stojanović. Etno –pesme pevale su : Jovana i Anđela Naumović, Nikolija Stojković a pesmu „Marijo slavna“ čuli smo u interpretaciji dueta predivnih devojčica Naumović – Stanković.

U programu je učestvovao i folklorni ansambl KUD-a „Đura Jakšić“ iz Velikog Sela. Na kraju se Dragan Jović, zahvalio svim prisutnima i pročitao imena građana koji su pomogli organizaciju ove svečanosti.

KOMENTARIŠI