Dan izazova (CHALLENGE DAY) Požarevljani vežbali 15 minuta

Dan izazova (CHALLENGE DAY) Požarevljani vežbali 15 minuta

Osnovni cilj akcije je da se promoviše fizička aktivnost, kroz široku lepezu sadržaja i ukaže na neiscrpnost infrastrukturnih objekata i zelenih površina za realizaciju svakog od kreiranih sadržaja, da sve to ugradi u ovaj događaj koji se svuda u svetu održava poslednje srede meseca maja sa ambicijama da to postane svakodnevna potreba građana brojnih lokalnih zajednica.

Grad Požarevac se kroz aktivnosti Službe za sport uključila u realizaciju Svetskog dana izazova, najveće planetarne sportsko – rekreativne akcije u organizaciji Asocijacije Sport za sve Srbije.

– Ova sveopšta akcija promovisanja sporta i rekreacije ima za cilj da se uključe pripadnici svih struktura i starosnih grupa u sportske aktivnosti u trajanju od najmanje 15 minuta. Taj obrazac od ovog dana treba prepisati za svaki dan i na taj način primeniti zdrav način života – rekao je Goran Seger direktor Osnovne škole Kralj Aleksandar I iz Požarevca.

chalenge day 09p

Seger je istakao da su se današnjoj akciji priključile sve požarevačke osnovne i srednje škole i veliki broj sportskih klubova, ali i predškolske ustanove. Pored Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, podržali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Sportski savez Srbije.

Foto: Urban city
Foto: Urban city

U gradskom parku Predškolska ustanova “Ljubica Vrebalov” iz Požarevca, sa decom iz vrtića uzela je učešće u ovoj akciji. Njima je predstavljen program Zdravo dete

chalenge day 10p
Foto: Urban city

koji sadrži 12 razlicitih časova vežbanja, koji su prilagodjeni uzrastu od 4 do 10 godina, na kojima se kroz igru razvijaju određene motoričke i kognitivne sposobnosti, vrši edukacija dece kao što su zdrava ishrana, higijena i važnost zdravog načina života što će posledično uticati i na smanjenje telesne težine dece, a samim tim i na prevenciju različitih oboljenja. Trening dece sprovodi se na mlađem uzrastu radi preusmeravanja energije i redukcije nesvrsishodnih oblika ponašanja, kao i radi ostvarivanja zajedničke pažnje kroz razvoj imitacije i funkcionalne igre. Na starijem uzrastu sprovodi se radi poboljšanja motoričkih, kondicionih i mentalnih sposobnosti.
Svi časovi su podeljeni na 4 dela:

chalenge day 04p

  1. Zagrevanje
  2. Utvrđivanje naučenog od prethodnog časa i razgovor o zdravim navikama
  3. Glavni deo koji podrazumeva podizanje fizicke kondicije i koncentracije uz poboljšavanje motorickih sposobnosti 4.Opuštanje i raztezanje svih grupa mišića.chalenge day 02p

– Želim da kao nekadašnji sportista koji vežba već više godina pošaljem poruku  i onim starijima da uvek nađu makar 15 minuta za sport i rekreaciju. Mislim da će biti srećniji i uspešniji u svim oblastima kojima se bave – poručila je Ana Miljanić član gradskog veća zaduzena za sport, omladinu i turizam.

Foto: Urban city
Foto: Urban city

Današnjoj akciji priključio se i Centar za dnevni boravak dece ometene u razvoju.

Foto: Urban city
Foto: Urban city

KOMENTARIŠI