Dan opštine Malo Crniće i svečano otvaranje 48. FEDRAS-a 14. oktobra

Dan opštine Malo Crniće i svečano otvaranje 48. FEDRAS-a 14. oktobra

Foto: B.P.

Opština Malo Crniće i svi njeni žitelji u ponedeljak, 14. oktobra obeležavaju dvostruki praznik – Dan slobode i Praznik kulture.

Foto: Urban City // arhiva

Na dan oslobođenja opštine Malo Crniće, 14. oktobra, koji se obeležava kao Dan opštine Malo Crniće, u spomen parku na spomeniku podignutom u znak sećanja na stradale žrtve u Drugom svetskom ratu, polažu se venci od strane predstavnika lokalne samouprave Malo Crniće i pripadnika vojske Srbije, požarevačkog garnizona.

Foto: Urban City

Svečana sednica Skupštine opštine Malo Crniće zakazana je za ponedeljak, 14. oktobar za 17 časova uz pozdravnu reč predsednika Opštine Malo Crniće Mališe Antonijevića, kao i uručenje književne nagrade “Srboljub Mitić” za 2019. godinu. Otvaranje FEDRAS-a zakazano je za 18 časova.

Foto: Urban City

FEDRAS je osnovan 1972. godine sa ciljem da pospeši i afirmiše pozorišnu umetnost u selima Stiga i Pomoravlja. Počeo je nanametljivo sa amaterima naše Opštine da bi ubrzo okupio sva amaterska pozorišta i dramske sekcije pri kulturno-umetničkim društvima mnogih krajeva republike Srbije. Danas je to manifestacija od značaja za čitavu Republiku. I evo godinama uspešno okuplja najuspešnije pozorišne grupe sela Srbije sa obema pokrajinama.

Do sada je na FEDRAS-u izvedeno preko 400 pozorišnih predstava u konkurenciji i veliki broj van konkurencije na sprskom, rumunskom, mađarskom, rusinskom, slovačkom, albanskom i drugim jezicma.

Foto: Urban City

Pored dramskih amatera, FEDRAS okuplja i pesnike, slikare, muzičare, i druge stvaraoce sa teritorije republike Srbije. Na FEDRAS-u se organizuju i okrugli stolovi, uglavnom sa tematikom pozorišnog amaterizma u selima Srbije.

Podsetite se otvaranja 47. FEDRAS-a:

KOMENTARIŠI