Dan Svetog Save obeležen u Požarevačkoj gimnaziji

Dan Svetog Save obeležen u Požarevačkoj gimnaziji

U Požarevačkoj gimnaziji u petak, 26. januara 2018. godine Svečanom akademijom u prepunoj svečanoj sali škole obeležena je školska slava - Sveti Sava.

Praznik Svetog Save ili Savindan, posvećen je utemeljitelju srpskog pravoslavlja Rastku Nemanjiću, prosvetitelju i prvom srpskom arhiepiskopu, čoveku koji se svojevoljno odrekao zemaljske vlasti i zamonašio se.

Ovaj praznik je jedan je od najvećih hramovnih i porodičnih praznika. Proglašen je za školsku slavu i danas se kaže “Sveti Sava, školska slava”.

Foto: Urban City

U Požarevačkoj gimnaziji u petak, 26. januara 2018. godine Svečanom akademijom u prepunoj svečanoj sali škole obeležena je školska slava – Sveti Sava.

Na obeležavanju uvog dana prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, sadašnji, ali i profesori u penziji, direktori privatnih firmi i javnih preduzeća.

Foto: Urban City

Direktorka Požarevačke gimnazije Danijela Žukovski na početku zahvalila se svima koji učestvuju u radu škole i koji pomažu da iz dana u dan Požarevačka gimnazija bude bolja. Ona je napomenula da škola čuva tradiciju i neguje međusobno uvažavanje i poštuje različitosti.

Foto: Urban City

Žukovski je najavila i promenu u sistemu obrazovanja koji je inertan, koji se jako sporo menja, a promene bi trebalo da se dese od jeseni. Na kraju je zahvalila svima na podršci koju ova škola ima, koja će biti potrebna u budućnosti i čestitala školsku slavu.

Foto: Urban City

Učenicima koji su bili najbolji na literarnom i likovnom konkursu uručene su nagrade.

Foto: Urban City

Povodom Dana Svetog Save Požarevačka gimnazija uručila je zahvalnice firmama i pojedincima za pružanje pomoći, podršku u realizaciji aktivnosti i afirmaciji škole.

Foto: Urban City

Profesorima koji su na kraju prošle školske godine otišli u penziju takođe su uručeni prigodni pokloni. Zahvalnice su dobili i radnici škole za poseban doprinos radu škole, kao i jubilarne nagrade povodom deset i dvadeset godina rada.

Danijela Žukovski i Slavica Duruz-Bogdanović, Foto: Urban City

U drugom delu Svečane akademije povodom Savindana, učenici škole izveli su prigodan kulturno-umetnički program, a na kraju je hor otpevao himnu Svetom Savi.

Foto: Urban City

 

KOMENTARIŠI