Danas je Sveti Trifun – zaštitnik vinogradara i Sveti Valentin – zaštitnik...

Danas je Sveti Trifun – zaštitnik vinogradara i Sveti Valentin – zaštitnik zaljubljenih

Foto: Urban City // B.P. / Ilustracija

Zbog svoje upornosti i istrajnosti u odbrani vere, Sveti Trifun je izabran za zaštitnika vinogradara, jer se njihov rad poistovećuje sa Trifunovim mukama.

Srpska pravoslavna crkva ovaj dan obeležava 14. februara. Na taj dan, pre nego što sunce izađe, vinogradari odlaze u svoje vinograde i orezuju dva ili tri čokota koje zalivaju starim vinom. Smatra se da će vinogradi tako povratiti svoju snagu posle duge zime i razbujati se na proleće.

Ponekad se u vinogradima priredi i ručak na koji se pozivaju slučajni prolaznici. Takođe, postoji verovanje da Sveti Trifun štiti sela od grada i poplava, te da je čuvar i drugih useva sem vinograda.

Kult svetog Trifuna datira iz V veka. Danas svetog Trifuna poštuju prevashodno u pravoslavnim krajevima, a neke porodice ga slave i kao krsnu slavu. Slavu Svetog Trifuna su vinogradari i voćari obnovili pre desetak godina i sada se ona najviše slavi u vinogradarskim krajevima Vojvodine, Šumadije i Pomoravlja.

Takođe, veruje se da Sveti Trifun 14. februara pobode u zemlju ugarak i od tog dana sneg počne da se topi, te počinje proleće. Prema nekim od mnogih verovanja, smatra se da ako na Svetog Trifuna pada kiša, rodiće šljiva, ako padne sneg, godina će biti kišna i rodna, a ako je vedro godina će biti sušna. Sneg najavljuje berićetnu godinu, pa se u tom slučaju govorilo “Zatrpaj Tripo, zaspi Simo”.

Sveti Valentin – zaštitnik zaljubljenih parova

Dok Srpska pravoslavna crkva 14. februara obeležava dan Svetog Trifuna, katolički vernici proslavljaju Svetog Valentina ili Dan zaljubljenih. Velikomučenik Valentin je bio episkop u italijanskom gradu Interamni, gde se proslavio kao iscelitelj braće rimskih tribuna, Frontana i Hermiona, i tako mnoge preobratio u hrišćansku veru.

Kada je imperator Klaudijus II zaključio da su neoženjeni muškarci bolji vojnici od onih koji imaju žene i porodicu, zabranio je brak mladim muškarcima koji su bili njegovi potencijalni vojnici.

Valentin je ovu odluku smatrao nepravednom, te je nastavio u tajnosti da venčava mlade parove, zbog čega je i pogubljen 14. februara 269. godine nove ere. Od tada se on smatra zaštitnikom zaljubljenih parova.

Inače, Dan zaljubljenih ima dugu tradiciju proslave, još kada su stari Rimljani slavili boga Fauna, zaštitnika pastira. Zaljubljeni parovi bi tada prskali krv žrtvenog jareta, kako bi dobili blagoslov za srećnu i bogatu ljubav.

KOMENTARIŠI