Danas konstitutivna sednica Skupštine Srbije

Danas konstitutivna sednica Skupštine Srbije

FOTO: URBAN CITY / B.P.

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije počinje danas u 10 časova. Potvrđivanjem mandata novim poslanicima i izborom novog rukovodstva, biće konstituisan novi – 13. saziv parlamenta.

Konstitutivnom sednicom Skupštine Srbije, prema Poslovniku, predsedavaće najstariji poslanik, a to je u ovom slučaju Vladeta Janković, sa liste “Ujedinjeni za pobedu Srbije”.

Ukoliko Janković ne bude mogao ili ne bude želeo da predsedava, sednicu će voditi sledeći po starešinstvu – Veroljub Stevanović sa izborne liste “Nada”.

Najstarijem poslaniku u vođenju sednice pomaže četvoro najmlađih poslanika, sa četiri prvoplasirane liste – Nikola Bokan sa izborne liste “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve”, Pavle Grbović iz “Ujedinjenih”, Dubravka Kralj iz koalicije oko SPS-a i Jelena Bogdanović sa liste “Nada”. Pored njih, najstarijem poslaniku pomaže i generalni sekretar Narodne skupštine.

Na prvoj sednici potvrđuju se mandati poslanika, bira predsednik skupštine, kao i potpredsednici, imenuje se generalni sekretar, a na dnevnom redu je i izbor članova radnih tela parlamenta, kao i stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Nakon potvrđivanja mandata, narodni poslanici polažu zakletvu, a tim činom skupština se smatra konstituisanom.

Sledi izbor predsedika parlamenta, a najjača lista okupljena oko Srpske napredne stranke, “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve” najavila je da će za tu funkciju kandidovati Vladimira Orlića.

Budući saziv parlamenta imaće sedam potpredsedničkih mesta, od kojih su tri predviđena za opoziciju, dogovoreno je na konsultacijama o konstitutivnoj sednici parlamenta, održanim prethodne nedelje.

U parlamentu je za sada formirano 15 poslaničkih klubova, a sedam potpredsedničkih mesta trebalo bi da pripadne poslaničkim klubovima SNS, SPS, SVM, SPP, SSP, DS i koalicija Nada.

Mandat za sastav Vlade u roku od 90 dana

Po konstituisanju najvišeg zakonodavnog tela, počinje da teče rok od 90 dana u kojem predsednik Srbije treba da poveri mandat za sastav Vlade onome ko mu potvrdi da ima potrebnu većinu za podršku u parlamentu.

Novi saziv parlamenta činiće 120 poslanika sa izborne liste “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve”, 38 sa liste “Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije”, a 31 sa liste “Ivica Dačić – Premijer Srbije”.

Lista “Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju” imaće 15 poslaničkih mesta, koalicija “Moramo”, 13 mandata, lista “Boško Obradović – Srpski pokret Dveri -POKS – Miloš Parandilović – Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije” 10 mandata, koliko i lista “Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici”.

Pet poslaničkih mesta pripalo je listi “Savez vojvođanskih Mađara”, tri listi “Muftijin amanet – SPP – Usame Zukorlić”, dva koaliciji “Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini – Zajedno za Vojvodinu”, koliko i listi “SDA Sandžaka – Dr Sulejman Ugljanin”, dok će jednog poslanika imati “Koalicija Albanaca doline”.

KOMENTARIŠI