Danas nisu položeni venci kraj groba Slobe i Mire, poznato i zbog...

Danas nisu položeni venci kraj groba Slobe i Mire, poznato i zbog čega

Foto: Urban City

Na Vidovdan 2001. godine, Tribunalu za bivšu Jugoslaviju u Hagu, izručen je Slobodan Milošević, nekadašnji predsednik Srbije i Savezne Republike Jugoslavije.

Uhapšen je 1. aprila posle višednevnih pregovora i drame koja se odvijala u vili na Dedinju.

Na današnji dan obično su polagani venci na grob koji se nalazi ispod lipe u dvorištu porodične kuće u Požarevcu.

Ove godine je polaganje venaca izostalo. U prostorijama SPS-a u Požarevcu održana je konferencija za medije na kojoj je rečeno da ove godine nije bilo polaganja venaca iz tehničkih razloga, zbog, kako je rekao dr Srećko Bosić koji je načelu požarevačkog odbora Socijalističke parije Srbije – radova u porodičnoj kući.

Bosić koji je juče izabran za predsednika Skupštine Grada Požarevca podsetio je “da se na današnji dan, Vidovdan, više od 20 godina obeležava godišnjica predaje Slobodana Miloševića Haškom tribunalu. On je dodao da je Vidovdan poseban dan za srpski narod i naglasio “da je možda mala istorijska distanca da se napravi analiza kako, zašto i zbog čega je to u redu, ali to se desilo. Mi možemo sada samo da se sećamo predsednika Miloševića i tog tragičnog dana koji je kruna svih nesrećnih i tragičnih događanja krajem 20. veka koji su zadesili sprski narod.”

Bosić je još rekao da će istorija dati sud kada prođe neko određeno vreme i kada određeni dokumenti budu ugledali svetlost dana da se vidi šta, ko i gde je radio da predsednik Milošević bude izručen Haškom tribunalu, kao i da ne može da se ospori da je Milošević bio veliki patriota i nikad nije izdao svoj narod. On je dodao da će Socijalistička partija Srbija u Požarevcu uvek obeležavati ovaj dan koji je tragičan u svakom pogledu.

KOMENTARIŠI