Dani kineske kulture u požarevačkoj biblioteci od 4. do 10. februara

Dani kineske kulture u požarevačkoj biblioteci od 4. do 10. februara

U saradnji sa Institutom Konfucije u Beogradu Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu organizuje Dane kineske kulture.

Predviđene su projekcije filmova „Mit“, 4. februara 2020.godine, u 19č, projekcija filma „Mulan – rađanje ratnika“, 6.februara 2020. godine, u 19č, demo čas kineskog jezika i radionice kaligrafije za decu i odrasle, 8. februara 2020. godine od 11-14č, kao i predavanje dr Ane Jovanović „Kineska Nova godina – Verovanja i običaji“ 10. februara 2020. godine u 19č u Sali na spratu Biblioteke.

Institut Konfucije je neprofitabilna obrazovna institucija koju zajedno osnivaju NR Kina i druge zemlje, u nameri da se zadovolji potreba za učenjem kineskog jezika ljudi iz svih zemalja i regiona sveta i da se poboljša njihovo razumevanje kineskog jezika i kulture.
Institut Konfucije u Beogradu zvanično je otvoren 27. avgusta 2006. godine pri Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, nakon potpisivanja Memoranduma o prosvetnoj i kulturnoj saradnji između Ministarstva prosvete RS i Kine (januara 2005. u Srbiji), Sporazuma Univerziteta u Beogradu i Pekingu, (jul 2006. godine u Pekingu) i Sporazuma o zajedničkom osnivanju Instituta Konfucije između Filološkog fakulteta u Beogradu i Nanđing Normal Univerziteta u Beogradu (maj 2006. godine).

Od decembra 2009. godine kineski partner Instituta Konfucije je Univerzitet za medije i komunikacije NR Kine. Direktor Instituta Konfucije u Beogradu je prof. dr Radosav Pušić.
Pri Institutu Konfucije osnovan je Klub ljubitelja kineske kulture, koji nudi knjige o kineskoj umetnosti, istoriji i filozofiji i druge materijale o kineskoj kulturi.

Cilj rada Instituta Konfucije u Beogradu je promovisanje kineske kulture i jezika, što bolje upoznavanje naroda Srbije i sa Kinom, povezivanje svih pojedinaca i institucija u Srbiji koje se na bilo koji način bave kineskim jezikom i kulturom, kao i druge aktivnosti kulturne i obrazovne saradnje Srbije i Kine.

Biblioteka u Požarevcu će uokviru svoje kulturno-obrazovne delatnosti, u narednim mesecima nastaviti sa predstavljanjima jezika i kulture i drugih egzotičnih zemalja kao što suna primer, Turska, Egipat, Japan i dr.

KOMENTARIŠI