Đedović Handanović: Postavljanje vetrogeneratora Kostolac tokom ovog leta

Đedović Handanović: Postavljanje vetrogeneratora Kostolac tokom ovog leta

Foto: Pixabay / MarkoGrothe / ilustracija

U toku su pripremni radovi za gradnju vetroparka Kostolac, dok se postavljanje vetrogeneratora očekuje tokom leta, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ministarka je razgovarala sa predstavnicima kompanija Siemens Energy Serbia i EPS-a o napretku realizacije projekta vetroparka Kostolac.Ona je naglasila da je neophodno pratiti utvrđenu dinamiku kako bi se u skladu sa rokovima ovaj vetropark izgradio i bio povezan na mrežu što pre.

Vetropark će imati 20 vetroturbina, koje će snabdevati električnom energijom oko 30.000 domaćinstava i biće prvi proizvodni kapacitet Elektroprivrede Srbije iz obnovljivih izvora energije, što će energetskom sistemu obezbediti novih 66 MW zelene energije, preneo je sajt Vlade Srbije.

Izgradnja vetroparka Kostolac finansira se sredstvima Investicionog okvira za Zapadni Balkan EU od 30 mil EUR i bespovratnim sredstvima i kreditom KfW-a od 81,8 miliona, dok Vlada Srbije, odnosno EPS, doprinosi sa 32,2 mil EUR.

Za isporuku vetrogeneratora, stubova, trafostanice i razvodnog postrojenja ugovor je 2022. potpisan sa konzorcijumom Siemens Gamesa Renewable Energy A/S Danska i Siemens Gamesa Renewable Energy Beograd.

KOMENTARIŠI