Delegacija Grada Požarevca na sastanku u okviru projekta kupovine kuća na selu

Delegacija Grada Požarevca na sastanku u okviru projekta kupovine kuća na selu

Foto: Pixabay // ilustracija

U Beogradu je održan sastanak, koje je organizovalo Ministarstvo za brigu o selu, gde su prisustvovali predstavnici svih lokalnih samouprava tako i Grada Požarevca.

Sastanak je sazvao i održao ministar Milan Krkobabić koji je predstavio program za ovu godinu.

Ministarstvo za brigu o selu predložilo je, a Vlada Srbije u januaru ove godine, donela Uredbu o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2022. godinu, po kojoj je 22. februara raspisan Javni konkurs.

Programom je, kao i prošle godine, predviđena dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku/ci do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Sprovođenje ovog Programa je od nacionalnog značaja, primenjuje se na čitavoj teritoriji Republike Srbije i za njegovu realizaciju od posebne važnosti je angažovanje jedinica lokalnih samouprava.

Prema podacima Akademijskog odbora za selo u Srbiji ima 200.000 praznih kuća – 150.000 kuća čiji je vlasnik poznat i 50.000 kuća kojima se ne zna vlasnik.

Za ovaj program opredeljeno je pola milijarde dinara, a sredstva će se dodeljivati po redosledu podnetih prijava – do utroška budžetskih sredstava predviđenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2022. godine.

Sastanku su ispred Grada Požarevca prisustvovali zamenik gradonačelnika Slaviša Aleksić, pomoćnica gradonačelnika Marija Trnavac i Danijela Tufegdžić ispred Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj.

KOMENTARIŠI