Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da je legitiman potez da država zaštiti zdravlje i živote građana.

Kako ističe, kovid propusnice se uvode da se zaštite životi.

“Sačekaćemo sedam do deset dana i ako bude pozitivnog efekta kovid propusnica bićemo zadovoljni, ako ne bude, Ministarstvo će na Kriznom štabu tražiti rigoroznije i mnogo efektivnije mere”, istakao je Đerlek.

Približavamo se crnom rekordu – prema poslednjem preseku u jednom danu preminula je 61 osoba od posledica koronavirusa. Najteže je bilo prošlog decembra i to 4. decembra, kada je preminulo 69 ljudi.

Prvi smrtni slučaj zabeležen je 20. marta prošle godine, a do sada je preminulo 9.570 ljudi. Procenat preminulih u odnosu na broj zaraženih od početka epidemije je 0,87 odsto.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da se veliki broj nedelja drži visok broj novoobolelih, u jednom trenutku je bilo 8.500 ljudi, to su ozbiljne brojke, povećava se broj ljudi koje gubimo svakog dana.

“Jučerašnja brojka od 61 čoveka kojeg smo izgubili neće biti najveći broj koji ćemo doživeti u četvrtom talasu, i pored vakcina to je zabrinjavajući broj”, rekao je Đerlek.

Prošle godine početkom decembra – odlučeno je zatvaranje tokom vikenda ugostiteljskih objekata. Dodatno su pooštrene neke mere.

Govoreći o tome može li kažnjavanje za one koji nemaju propusnicu posle 22 sata da popravi situaciju, Đerlek kaže da se to ne shvata kao kažnjavanje, legitiman je potez da država zaštiti zdravlje i živote građana i kovid porupsnice se uviode da se zaštite životi.

Postavio je pitanje da li će to dati efekta. Stav Ministarstva zdravlja je da ćemo sačekati sedam do deset dana i ako bude pozitivnog efekta bićemo zadovoljni, ako ne bude Ministarstvo će na Kriznom štabu tražiti rigoroznije i mnogo efektivnije mere, rekao je Đerlek.

Kako kaže, stav Ministarstva zdravlja je da bezbedna vakcina nema alternativu, pogotovo kada smo dobili našu, Torlakovu vakcinu.

“Sada imamo svoju vakcinu, sve te priče sa društvenih mreža padaju u vodu, očekujem da će građani biti mnogo odlučniji, hrabiji, solidarniji i da ćemo povećati broj vakcinisanih ljudi”, kaže Đerlek.

Pojačane inspekcijske kontrole

Već neko vreme pojačane su inspekcijske kontrole. Juče je počeo veliki sportski događaj u Beogradu, među posetiocima gostima gotovo da niko nije imao masku, nije se poštovala distanca između posetilaca.

Đerlek kaže da je veliki ljubitelj sporta i raduju ga te manifestacije, kao što je Svetsko prvenstvo u boksu.

“Nisam bio organizator, ako su uspeli da provere svima kovid propusnice, ali ne mogu podržati takve situacije gde imamo veliki broj kontakata, a nama je u interesu da sprečimo, prekinemo lanac širenja epidemije”, rekao je Đerlek.

Može li zdravstveni sistem da izdrži

“Obilazeći kovid bolnice širom Srbije evidentno je i vidno da su zdravstveni radnici iscrpljeni i umorni, ima tu i emotivnih stvari, divim se kako pronalaze pozitivnu energiju i bore se za živote ljudi. Imajući u vidu da imamo tako hrabre ljude, i da država stoji iza zdravstvenog sistema, siguran sam da zdravstvnei sistem može odgovoriti i na najteže izazove”, kaže državni sekretar.

Ponavlja da vakcinacija nema alternativu kada je u pitanju zarazna bolest, sa druge strane sve epidemijske mere je badava uvoditi, zato smo se angažovali na strogu kontrolu i nultu teoleranciju kada je kontrola novih mera u pitanju.

Kovid propusnice i efekti

“Mi ćemo sačekati sedam do deset dana, ako propusnice ne budu dale efekta, Ministarstvo će tražiti restriktivnije mere, da li će se one usvojiti zavisiće od Kriznog štaba i stava većine”, podvukao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Prema njegovim rečima. virus živi sa nama i u nama, uvek traži nevakcinisane.

Ukazuje da su lokalne samouprave na dnu vakcinalne lestvice Tutin, Lajkovac, Mionica, Merošina.

“Mladi najbolje razumeju mlade, zato treba držati tribine i njima se trebaju obraćati njihovi vršnjaci, da im ispričaju kroz šta su prošli i šta su morali da prežive”, zaključio je Đerlek.

KOMENTARIŠI