Đerlek: Moja pluća su bila razorena

Đerlek: Moja pluća su bila razorena

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Djerlek izjavio je danas da se planira “ozbiljna strategija i lekarska podrška onima koji imaju posledice preležanog kovida”, i da se očekuje da će se takvi slučajevi “u sve većem broju javljati zdravstvenim ustanovama”.

Đerlek je za portal Nova.rs izjavio da je kovid-19 ostavio posledice i na njegovo zdravlje i da ima “mnogo stvari koje će morati da se leče posle kovida”.

“Nikada nisam imao problem sa srcem, nakon preležanog kovida, već godinu dana, pijem lekove protiv aritmije, jer mi je korona to izazvala. Moja pluća su bila razorena. Ranije sam se do stana na petom spratu kao od šale peo bez lifta, a sada to ne pokušavam”, rekao je Djerlek.

On je dodao da će “postkovid sindrom” biti jedan od glavnih zadataka zdravstvenog sistema u narednom periodu, kao i da “prvi dan kada se budemo oslobodili korona virusa, moramo biti spremni na ozbiljnu borbu za ozdravljenje i spašavanje onoga što je kovid ostavio na mentalno zdravlje”.

“Kovid-19 je sistemska bolest, i imamo kardiovaskularne bolesti i oštećenja koja se prvi put javljaju posle preležanog koronavirusa. Tu su i plućne bolesti, gde su na mestu oštećenja ostale fibrozne promene. Imamo neurološke poremećaje, imamo i ljude koji su posle kovida završili na dijalizi. Nema organa koji ne može da bude ugrožen. Pravimo jednu ozbiljnu strategiju postkovid rehabilitacija i lečenja”, ukazao je Djerlek.

KOMENTARIŠI