Deset godina bez Džejmsa Gandolfinija

Deset godina bez Džejmsa Gandolfinija

Foto: Gordon Correll // Wikipedia

Na današnji dan pre 10 godina preminuo je Džejms Gandolfini za mnoge poznat kao Toni, po glavnoj ulozi u Sopranovima.

Doktor koji je primio Džejmsa Gandolfinija se oglasio i otkrio detalje kako je čuveni Toni Soprano umro. On je istakao da glumcu nije bilo spasa jer je u bolnicu stigao mrtav. Doktor Klaudio Modini tvrdi da je glumac umro prirodnom smrću.

Britanski mediji su u javnost izašli sa nezvaničnim informacijama da se Džejms u sredu popodne šetao po Rimu sa svojim sinom Majklom. Kada se vratio u hotelsku sobu onesvestio se u kupatilu, a osoblje hotela ga je hitno prevezlo u bolnicu, ali nade za Tonija Soprana nije bilo.

Džejms Gandolfini rođen je 18. septembra 1961. godine u Vestvudu u američkoj državi Nju Džersi. Porodica Gandolfini vodi poreklo iz Italije, baš kao i lik Tonija Soprana, koji je Džejmsu doneo veliku planetarnu slavu. U glumačkim vodama obreo se slučajno, radio je kao konobar i izbacivač u klubovima u Njujorku, pa ga je dobar prijatelj nagovorio da zajedno krenu na časove glume. Tako je Džim, kako su ga najbliži oslovljavali, počeo da živi istinski „američki san“. Pre više od 20 godina imao je debi na Brodveju, rame uz rame sa Džesikom Lang i Alekom Boldvinom, u obnovi čuvene drame „Tramvaj zvani želja“.

Prekretnica u Gandolfinijevoj glumačkoj karijeri bila je uloga u filmu „Prava romansa“ iz 1993. godine, za koji je scenario napisao Kventin Tarantino, a režiju uradio Toni Skot. Nizale su se uloge, uglavnom sličnog karaktera, a holivudske filmadžije doživljavale su ga kao „brutalnog, ali nadasve šarmantnog tipa“. Takva „etiketa“ mu je i donela životnu ulogu. Džejms je 1999. godine „postao“ Toni Soprano – anksiozni vođa mafijaškog ganga iz Nju Džersija sa prepoznatljivim italijanskim korenima.

KOMENTARIŠI