Srbija je zbog koronavirusa u crvenoj zoni. Savet EU zvanično je spustio rampu za naše državljane, a ni u Tunisu više nismo poželjni, a odgovor na pitanje gde još naši državljani mogu da letuju dao je Zoran Arsenović, Predsednik Upravnog odbora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije.

Ima li neke destinacije gde su turisti iz Srbije dobrodošli i kakva je uopšte procedura, da li se zbog straha od koronavirusa otkazuju odmori u našim turističkim centrima, i postoji li “respirator” koji će da oživi ovu privrednu granu? Na ta pitanja odgovara Zoran Arsenović, Predsednik Upravnog odbora Jute.

“Svaki naš građanin, shodno ličnom osećaju i proceni treba da donese odluku da li ovo leto želi da ode na određenu destinaciju, bilo u našoj zemlji ili u inostranstvu. Ono što je evidentno poslednjih par dana, shodno restriktivnim merama, mnogo zemalja koje su tradicionalno interesantne našim putnicima neće biti u prilici da pruže domaćinstvo našim gostima, tako da cela turistička industrija trpi gubitke”, naglasio je Arsenović.

Svi u turističkoj branši, kako kaže, trenutno obavljaju minimalan posao i čekaju momenat ozdravljenja naše industrije, i dodaje da prvi čarteri za Egipat kreću 19. jula:

“Posledica većeg interesovanja za Egipat jeste zatvorenost drugih omiljenih letovališta, kao što su Crna Gora i Grčka. Interesovanja za odmore ima, svaki drugi dan iz Srbije leti između 150 putnika za Tursku”, kaže Arsenović.

Otkazivanja aranžmana, kako dodaje, imaju na dnevnom nivou, a agencije krajnje korektno reaguju ka putnicima:

“Ukoliko se sada dese neke nepredviđene okolnosti, svima onima koji su uplatili letovanja do 15. marta, ceo iznos biće refundiran odmah”, ističe Arsenović i naglašava da su sve uplate definisane Uredbom, kao i to da želi da stavi tačku na priču oko vraćanja novca:

“Sve posle 15. marta podleže normalnim zakonskim okvirima koji regulišu našu industriju, što znači da klijentu, koji ukoliko usled opravdanih razloga otkaže putovanje, agencije vraćaju novac u roku od 15 dana”, dodao je Arsenović.

Egipat, Turska, Španija, Albanija su destinacije koje nam ostaju, zainteresovanosti ima, a u Egiptu i Turskoj nema PCR testova niti karantina, a ukoliko se desi da se neko zarazi, karantinske sobe su obezbeđene:

Trenutno u Antaliji letuje oko 2.500 putnika, a kako naglašava, 90 odsto je nivo pada obima turističkih putovanja ove godine:

“Čekamo momenat kada će vakcina da zaživi i turizam polako da se vrati, trenutno je veliki broj radnih mesta ugrožen”, zaključuje Arsenović.

KOMENTARIŠI