Deveta po redu manifestacija „Ćirilica slovo srpskog lica – 2017“ održana je u Malom Crniću, u organizaciji biblioteke „Srboljub Mitić“ i Centra za kulturu, a pod pokroviteljstvom opštine Malo Crniće.

U ime domaćina prisutnima se najpre obratila direktorka biblioteke „Srboljub Mitić“ , Danijela Božičković Radulović, koja je poželela svim prisutnima iskrenu dobrodošlicu u prelepi stipši kraj, koji je u Srbiji poznat po brojnim književnim stvaraocima i kulturnim manifestacijama, među kojima je od ove godine i „Ćirilica slovo srpskog lica“.

Pesmom „Moje pismo“ Svetog Nikolaja Velimirovića, program je otvorio Stefan Pavlovski, glumac OAP „Branislav Nušić“ iz Malog Crnića.

„Konkurs poezije i manifestacija pod svetlim znakom ćirilice, realizacija je davne ideje i pokušaj da se, u današnjem svetu olakog poništavanja, brisanja i revidiranja istorije, kada, kao već uhodana praksa moćnih i osionih, kao žrtva savremenih, sofisticiranih tehnologija, nestaju čitave države, narodi i čitave kulture, stane u zaštitu svih svojih svetinja, istorije, tradicije i vrednosti od bezobzirnosti jačeg, sa osnovnim ciljem, koji je očuvanje najdragocenijeg u sveko-likom identitetu Srpstva, njegovog ljudskog lika i njegovog krvotoka – pisma ćirilice, u kojoj je sakupljena i sačuvana sva srpska istorija i srpsko trajanje i pamćenje. Pismo ĆIRILICA je srpsko ime i prezime, ćirilica je srpska kultura i istorija, srpska religija i tradicija, pismo ćirilica je jedini vid našeg opstanka pod istim ovim srpskim imenom“, rekao je Dobrivoje Petrović iz Petrovca na Mlavi, koji je u nastavku programa pročitao Zaveštanje jezika Stefana Nemanje.

Predsednik žirija Konkursa (u sastavu: Danilo Radojković, Ivan Petrović, Jovan D. Petrović, Zorka Stojanović i Tihana Simonić) Jovan D. Petrović, saopštio je odluku žirija. U kategoriji „5 ODABRANIH“ – priznanja za posebno poetsko ostvarenje, dobili su pesnici: Miodrag Milunović iz Smederevske Palanke; Milijana Mika Golubović iz Užica; Aleksandar M. Arsenijević iz Beograda; Todor Bjelkić iz Iriga i Smiljka Jovanović iz Šapca. Priznanja je pesnicima uručila Zorka Stojanović, član Žirija i pisac.

Pohvala SLOVO ĆIRILICE, koja se dodeljuje u obliku plakete, ove godine pripala je sledećim pesnicima: Mirjani Ristić-Stevović iz Beograda; Slavku Vukoviću iz Beransela, Berane, CG; Slavku Markoviću iz Novog Pazara; Draganu T. Joviću iz Crljenca; Milki Stefanović – Mimi iz Beograda i Branislavu Vukoviću iz Beransela, Berane, CG. Unikatne plakete i Zbirke pesama pisaca stiškog kraja, nagrađenim je uručila direktorka biblioteke „Srboljub Mitić“, i pisac, Danijela Božičković Radulović.

Treću nagradu Bronzano slovo ćirilice, osvojila je poetesa Biljana Mešić Janković, iz Petke.

KOMENTARIŠI