PODELI
Foto: Urban City // B.P.

Građani koji poseduju akcije kompanije NIS uskoro će dobiti dividendu od 5,2 dinara za svaku deonicu odnosno oko 26 dinara za pet akcija, koliko smo dobili od države pre deset godina.

Akcionarima će 31. avgusta biti isplaćena jedna milijarda dinara u ove svrhe odnosno bruto dividenda od 6,14 dinara po akciji. Građani koji imaju u vlasništvu akcije NIS dobiće dividendu umanjenu za 15 odsto poreza, što je oko 5,22 dinara po akciji.

Pravo na dividendu imaju akcionari koji su bili upisani u knjigu akcionara na dan 19. jun.

Akcije NIS, podsetimo početkom 2010. godine dobilo je 4,8 miliona građana, a svako od njih dobio je po pet akcija ove naftne kompanije.

Novac od dividende građani mogu da podignu na šalteru preduzeća Pošta Srbije uz obavezno pokazivanje lične karte. Dakle, sve što je potrebno jeste lično prisustvo, lična karta i rečenica da hoćete da podignete novac po osnovu dividende od akcija NIS. Građani koji nemaju račun za besplatne akcije u Pošti novac od dividende mogu da podignu u svojoj banci.

S druge strane, novac od akcija mogu da dobiju samo ukoliko deonice prodaju, a to je moguće takođe u Pošti davanjem naloga za prodaju.

Na računu 10.000 dinara

U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, sada na računu možete da imate nešto oko 10.000 dinara.

Jedna akcija NIS na Beogradskoj berzi danas vredi 614 dinara, a pet koliko je svaki građanin dobio pre punih deset godina, ukupno 3.100 dinara. Akcija Aerodroma vredi 1.080 dinara, a građanima je na račun uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda.

Na ime dividendi tokom prethodnih nekoliko godina kompanije NIS, Aerodrom i Telekom Srbija svakom građaninu su uplatili po ukupno 4.700 dinara.

Ukoliko već niste, ovaj novac možete da podignete – pritom ništa nećete izgubiti jer podizanjem novca od dividendi ne gubite ni pravo na akcije, ali ni pravo na dividendu koje će kompanije isplaćivati u narednim godinama.

KOMENTARIŠI