Australijske vlasti poništile su ponovo vizu Novaku Đokoviću posle odluke ministra za imigracije u Federalnoj vladi Aleksa Hoka.

Hok je prelomio posle nekoliko dana razmišljanja i Đoković se suočava sa time da mora da napusti zemlju. Novak ima pravo žalbe na ovu odluku i izvesno je da će je njegov pravni tim podneti.

Novaku je, pošto mu je prvobitno ukinuta viza za Australiju, na sudu prihvaćena žalba i on je počeo da se priprema za turnir, ali je konačna odluka bila u rukama ministra Hoka.

Po australijskom zakonu, ministar za imigracije ima diskreciono pravo da ukine vizu i naloži deportaciju, što je Aleks Hok u ovom slučaju iskoristio.

“Danas sam iskoristio svoje diskreciono pravo člana 133C (3) Zakona o imigracijama da poništim vizu koju poseduje gospodin Novak Đoković, na osnovu zdravstvenih razloga, jer je tako u javnom interesu”, stoji u saopštenju odluke.

Odluka je doneta posle naredbe Federalnog suda 10. januara 2022. godine da se poništi odluka o ukidanju vize.

Doneseći ovu odluku, pažljivo sam razmotrio informacije koje su mi dostavili ministarstvo unutrašnjih poslova, granična policija i gospodin Đoković.

Vlada Skota Morisona je potpuno posvećena zaštiti granica Australije, naročito u vreme pandemije koronavirusa.

Zahvaljujem zvaničnicima ministarstva unutrašnjih poslova i granične policije koji rade svakodnevno u interesu Australije”, navodi se u saopštenju.

Đokovićevi pravnici će odmah uložiti žalbu i ponovo ići na sud, kako bi suđenje počelo u subotu, a sve se rešilo u nedelju, dan uoči starta Australijan opena.

U slučaju da ne Sud ponovo ne poništi ovu odluku i dosudi u korist srpskog tenisera, on će morati da napusti zemlju i preti mu tri godine zabrana ulaska u Australiju.

Turnir je na programu od 17. do 30. januara.

KOMENTARIŠI