Dokumentarni film ,,Seobe se nastavljaju večno” predstavljen u požarevačkoj biblioteci

Dokumentarni film ,,Seobe se nastavljaju večno” predstavljen u požarevačkoj biblioteci

Dokumentarni film ,,Seobe se nastavljaju večno” predstavljen je u Narodnoj biblioteci ,,Ilija M. Petrović“ Požarevac, 31. oktobra 2019. godine. Autor filma je Boško Milosavljević, profesor književnosti u Zemunskoj gimnaziji, inspirisan književnim delom Miloša Crnjanskog, posebno „Drugom knjigom Seoba“.

,,Druga knjiga Seoba“ Miloša Crnjanskog, delo objavljeno 1962. godine, ima sve kvalitete književne umetnosti Miloša Crnjanskog: liričnost, melodičnost, jezičku suptilnost, misaonost, ali ima i neobično snažan epski zamah. Ovaj roman nas suočava sa široko razvijenom istorijskom slikom iz druge polovine 18. veka. Reč je o seobi Srba iz Ugarske u daleke ruske predele, gde će se oni u moru ,,jednovernog i jednoimenog naroda“ postepeno pretapati da im se na kraju i ime izgubi. Veliki broj ljudskih sudbina Crnjanski književno oblikuje kao uzaludno traganje celog jednog naroda za obećanom zemljom, koja predstavlja simbol kolektivnog i pojedinačnog sna o sreći, ali i oličenje čovekove čežnje i potrage za punijim životom. Nijedan junak ne doseže ono za čim traga, svako se gubi u nerazmrsivoj igri sudbine i slučaja. Roman se završava čuvenim rečenicama: ,,Bilo je seoba i biće ih večno, kao i porođaja, koji će se nastaviti. Ima seoba. Smrti nema!“
Ovaj film pokazuje bogat srpski kulturni legat koji i danas postoji u Mađarskoj, uprkos tome što u toj zemlji danas živi svega deset hiljada ljudi našeg porekla. Autori filma kreću se kroz živu srpsku prošlost, prikazujući naše zadužbine, spomenike, muzeje i druge važne građevine i istorijske uspomene koje se nalaze u Budimpešti, Sentandreji i drugim srpskim naseobinama u tom delu sveta. Narator je glumac Bojan Žirović, a o ljudima, seobama, spomenicima i događajima iz ovog segmenta istorije govore dr Dinko Davidov – Srpska akademija nauka i umetnosti, dr Milo Lompar – Filološki fakultet u Beogradu, dr Bojan Popović – kustos Galerije fresaka i Njegova svetost patrijarh srpski, gospodin Irinej. Producent filma je Milan P. Kićevac, a reditelj Boško Milosavljević.

KOMENTARIŠI