Dom Zdravlja Požarevac: Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Dom Zdravlja Požarevac: Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 22. do 28. januara 2017. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije.

Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija već jedanaesti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju.
Ovom Nedeljom prenosimo poruku o značaju dostupnih mera prevencije u našoj zemlji, u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. „Dan za zdravlje” je slogan koji će obeležiti potrebu da još jednom apelujemo na naše sestre, majke, ćerke, prijateljice, da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje „dan za zdravlje”, kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije.
Nosilac aktivnosti u zemljama Evrope je ECCA-Evropska asocijacija za rak grlića materice.
U našj zemlji aktivnosti koordinira IZJZ “Dr Milan Jovanović-Batut” uz podršku Republičke stručne komisije za praćenje sprovođenja programa ranog otkrivanja malignih bolesti RS.

Na teritoriji grada Požarevca nosilac aktivnosti je Dom zdravlja Požarevac i ZZJZ Požarevac čiji je cilj unapređenje sprovođenja organizovanog skrininga raka grlića materice.

O raku grlića materice

Rak grlića materice, skoro deceniju, predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji. Svake godine se u našoj zemlji u proseku registruju 1244 novoobolele žene od raka grlića materice, dok 482 žena izgubi život od ove vrste raka, za koju sa sigurnošću znamo da pripada grupi najpreventabilnijih. Naročito zabrinjava činjenica da se Srbija i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice. Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske. Nažalost, naša zemlja se po umiranju od ove vrste raka kod žena, nalazi na drugom mestu u Evropi, odmah posle Rumunije.
Manje od jedne trećine obolelih žena se otkrije u ranoj fazi bolesti-premaligna stanja lake i teške displazije epitela, kada je bolest izlečiva samo operativnim lečenjem. Nažalost u dve trećine obolelih žena u cilju lečenja mora se primeniti postoperativna radikalna zračna terapija.

U Braničevskom regionu stopa icidence je više decenija bila najviša (i do 48/100 00) u Srbiji i regionu, da bi poslednjih godina opadala. U poslednjim godinama stopa oboljevanja je najviša u Borskom regionu, potom Jablaničkom, Srednje banatskom i Pčinjskom.

Obeležavanje Evropske nedelje prevencije

Evropska asocijacija za rak grlića materice je dala preporuke za obeležavanje Nedelje prevencije. Preporučene aktivnosti se odnose na:

distribuciju edukativno-promotivnog materijala na javnim mestima kao što su tržni centri, metro stanice, autobuske stanice, kao i pružanje saveta i informacija o značaju korišćenja dostupnih preventivnih programa,
organizovanje edukativnih seminara za stanovništvo u lokalnoj zajednici, u školama, fakultetima, radnim organizacijama,
organizovanje tribina za roditelje o značaju HPV imunizacije kao mere prevencije,
organizovanje predavanja o prevenciji cervikalnog karcinoma za adolesente u srednjim školama,
održavanje seminara o prevenciji karcinoma grlića materice namenjenih studentima medicine kao i zdravstvenim radnicima,
javne manifestacije, nastupi na medijima, i slično
diskusije na društvenim mrežama na temu prevencije grlića materice.

Jedna od aktivnosti tokom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice je i podela broševa „Biser mudrosti”. Broševi, kao simbol prenošenja znanja, tokom nedelje se dele ne samo ženama već i svima koji podržavaju borbu protiv raka grlića materice. Do danas, preko 1,5 milion Bisera mudrosti je distribuirano širom Evrope i oni su postali prepoznatljiv simbol ove kampanje (www.PearlofWisdom.eu).
Primarna prevencija raka grlića materice
Jedna od efikasnih mera pravencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa. Ova intervencija je isplativa, pogotovu u zemljama gde su resursi ograničeni, učestalost HPV infekcije visoka, a obuhvat preventivnim pregledima nizak. Imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda, budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV. Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice.
Skrining raka grlića materice

Nakon priprema i usvajanja zakonske regulative na teritoriji  grada Požarevca  od 20.12.2012. sprovodi se organizovani skrining  raka grlića materice u organizaciji Doma zdravlja i ZZJZ Požarevac. U Srbiji se organizovani skrining sprovodi u 18 opština.

Teritoriju koji svojim radom pokriva Služba za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Požarevac sa ogrankom u Kostolcu, skrining pregledi se sprovode u ciljnoj grupi žena uzrasta od 25-64 godina,svake treće godine. Ciljnu populaciju čini ukupno 21 066 žena.

Od počinjajna organizovanog skrininga 2012 godine do sada u organizovanom skriningu raka grlića materice pozvano je pozivnim pismom preko 15 700 žena . Odziv na preglede je iznosio preko 50% ,a urađeno je preko 8 000 Papnikolau testova.
U 2016 godini otpočeo je novi trogodišnji ciklus organizovanog skrininga.

Rezultati skrininga u 2016. godini

Pozvano je na pregled pozivnim pismom 2730 žena a na poziv se odazvalo i pregledano je 1 532 žene.
Od toga 1 370 žena je imalo normalan negativan nalaz.
Ukupno 77 žena je imalo pozitivan nalaz  (zvanični podaci na sajtu www.skriningsrbija.rs).
Kod više od 77 žena sprovedena su dalja dijagnostička ispitivanja,kolposkopski pregledi i ciljane biopsije sa histološkim pregledom. Rezultati su sledeći:
Ukupno je 5 žena imalo premaligne promene, koje su izlečene jednostavnim operativnim zahvatima u Opštoj bolnici u Požarevcu.
Ukupno je jedna žena skriningom otkrivena da ima rak grlića materice i ona je upućena na dalje lečenje. (www.dzpozarevac.rs)

Rezultat skrininga nije zadovoljavajući u odnosu na evropske standarde jer treba dostići obuhvat ciljne populacije od minimalnih 75%. DZ Požarevac poziva na skrining preglede pozivnim pismom one žene koje su se opredelile za izabranog ginekologa u službi za žene, a to je oko 14 500 žena. Ostale su se opredelile za ginekologa u privatnoj praksi ili OB Požarevac i ne dolaze na preventivne preglede u našu ustanovu. Jedan broj žena se nalazi na privremenom višegodišnjem radu u inostranstvu gde obavlja ovu vrstu pregleda i taj procenat nije zanemarljiv.

Sprovođenje skrininga u 2017. godini

Organizovani skrining se mora kontinuirano sprovoditi dug vremenski period kako bi se icidenca oboljevanja i stopa smrtnosti od raka grlića materice smanjile.
U 2017 godini nastavljamo novi trogodišnji ciklus.
Na teritoriji koju obuhvata DZ Požarevac nastavlja se organizovano pozivanje žena na skrining preglede pozivnim pismom i cilj je da dostignemo obuhvat ciljne populacije za trogodišnji period od 75%.
U 2017 godini pozivaće se sledeća godišta :

1953,1956,1959,1962,1965,1968,1971,1974,1977,1980,1983,1986,1989 i 1992.

Na besplatan pregled se mogu odazvati i osigurana i neosigurana lica zakazivanjem kod izabranog ginekologa.

Pozivamo sve žene da se odazovu na poziv za skrinig a svim drugim ženama da se odazovu na preventivni pregled Papanikolau testa kojim se rano može otkriti i na vreme izlečiti rak grlića materice.

KOMENTARIŠI