Dom zdravlja Požarevac obeležio 50 godina rada

Dom zdravlja Požarevac obeležio 50 godina rada

Foto: Urban City

Danas, 22. marta u održan je prijem povodom 50 godina postojanja Doma zdravlja Požarevac.

Dr Snežana Stojković rekla je da se danas obeležava 50 godina rada i razvoja Doma zdravlja i 90 godina primarne zdravstvene zaštite u Požarevcu.

Foto: Urban City

“Daleke 1968. godine osnovan je tadašnji Dom zdravlja nakon spajanja više manjih zdravstvenih ustanova. 1985. godine u sastav požarevačkog Doma zdravlja ulazi i Dom zdravlja Kostolac. Dom zdravlja se 2011. godine izdvaja iz Zdravstvenog centra i postaje Dom zdravlja Požarevac sa ogrankom Kostolac…

SNEŽANA STOJKOVIĆ, Foto: Urban City

Dom zdravlja Požarevac u potpunosti pruža zdravstvenu zaštitu za preko 80.000 stanovnika sa teritorije Požarevca i Kostolca… Dom zdravlja Požarevac postao je akreditovana zdravstvena ustanova do decembra 2023. godine”, rekla je između ostalog direktorka DZ Požarevac, Dr Snežana Stojković.

Gradonačelnik Grada Požarevca rekao je da danas proslavljamo veliki i značajan jubilej, a to je 50 godina rada i postojanja Doma zdravlja Požarevac.

“Ta činjenica, da je upravo meni pripala čast da vam se tim povodom obratim i pozdravim vas, Još Jedan je od mnogih razloga koji me čine naročito ponosnim što sam  gradonačelnik ovog grada.  Ovaj grad, kao i svaki drugi na svetu, čini posebnim i značajnim upravo njegovi građani. Ostavimo za trenutak objekte i događaje po strani i podsetimo se, naročito danas, da te objekte i događaje u gradski duh i njegovu istoriju objedinjuju samo i isključivo  ljudi koJi tu žive.  Zašto da se te činjenice podsetimo baš danas, na dan jubileja Doma zdravlja Požarevac? Zato, što te ljude pokreće i održava dobro zdralje koje je u domenu vašeg delovanja i brige. U izreku da zdrav čovek ima milion želja, a bolestan samo jednu – da ozdravi, mnogi poveruju tek kada se suoče sa nekom bolešću.  Zato je vaša misija posebna.

BANE SPASOVIĆ, Foto: Urban City

Kao predstavnik primarnog nivoa zdravstvene zaštite prvi ste bedem za pomoć, ali i dijagnostiku što vas čini mnogo važnijim u medicinskoj hijerarhiji nego što deo javnosti smatra.  Ukoliko su poslednji trendovi brige o zdravlju Svetske zdravstvene organizacije usmereni na jačanju preventive, to je i vaša uloga u toj medicinskoj hijerarhiji ubedljivo na prvom mestu.  Vaša profesija ima lepe i loše trenutke ali pamte se oni teški zato zaslužujete jedno hvala.  Zato mi je danas drago što sam kao gradonačelnik u prilici da vam se obratim i pozdravim vas. I siguran sam da govorim u ime Požarevljana i njihove dece, kada vam to HVALA upravo izgovaram.  Takođe vam upućujem i zahvalnost za žrtvu koju podnosite i svom slobodnom vremenu, i kućnom budžetu i uslovima rada.
Upravo zbog toga mogu da vam obećam iskrenu, najiskreniju želju i napore ove lokalne samouprave da u tim segmentima, u skladu sa svojim mogućnostima i ingerencijama, pomognemo.

Dragi prijatelji, poštovani medicinski radnici, lekari, sestre, medicinski tehničari i celokupno osoblje Doma zdravlja Požarevac, mogu da vam kažem da za jednog pedesetogodišnjaka, izgledate savršeno.  Dani i godine koji su pred nama osvežiće i objekat u kome radite, i to Je sigurno, ali ono što svi zajedno želimo da se desi što pre je, da dođe trenutak kada ćete imati zdravu i jasnu računicu, ali svi znamo da nije sve u računici koja će vas navesti da svoje znanje ne poželite da stavite na raspolaganje nekim drugim državama i drugim narodima, već samo svojoj Srbiji”. Proslavljajući današnji jubilej zajedno sa vama, upravo ovaj zadatak ističem i promovišem kao najvažniji za grad, kao i za državu, rekao je na današnjoj svečanosti obeležavanja 50 godina Doma zdravlja Požarevac gradonačelnik Bane Spasović.

Na kraju prijema uručene su zahvalnice ustanovama i organizacijama.

 

KOMENTARIŠI