Ova manifestacija, kako smo saznali od Violete Kevro, predsednika ovog uduruženja, održava se u čast Đorđa Vajferta, velikog industrijalca, prvog guvernera Narodne banke Srbije, ktitora, poštovaoca umetnosti, kolekcionara, dobrotvora i velikog humaniste.

Slikari dolaze u Kostolac 20. juna, zborno mesto je Dom omladine u Kostolcu, gde će se i raditi u slučaju kiše. Ako vreme bude lepo, već od 21. juna slikari se sele na plažu, u prostorije Nautičkog kluba „Dunavac“. Svi učesnici koji dolaze iz drugih gradova biće smešteni u Domu učenika Tehničke škole „Nikola Tesla“.

Centralni deo ove manifestacije, uz prigodan program i izložbu do tada završenih slika, pod nazivom „Vajfertovo veče“, planiran je za 23. jun na platou ispred Sportske hale, sa početkom u 18 časova. Kolonija traje do 25. juna i u njenom radu će učestvovati 16 slikara iz Republike Srpske, Novog Sada, Pivnica, Bačke Palanke, Užica, Požarevca i Kostolca, čija će umetnička dela biti stvarana različitim tehnikama. Pokrovitelј manifestacije je Gradska opština Kostolac.

KOMENTARIŠI