Dozvoljeni izlasci korisnika domova za stare, po povratku karantin za nevakcinisane

Dozvoljeni izlasci korisnika domova za stare, po povratku karantin za nevakcinisane

Foto: Pixabay // ilustracija

Više od 80 odsto korisnika gerontoloških centara je vakcinisano protiv virusa korona, izjavila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i dodala da su posete domovima za stare i izlasci štićenika dozvoljeni, ali da je za one koji nisu vakcinisani obavezan karantin po povratku.

Kisić Tepavčević je kazala da ima gerontolških centara u kojima su svi korisnici vakcinisani i dodala da je to uslovilo povoljnu epidemiološku situaciju, kao i da je trenutno 237 korisnika pozitivnih na korona virus i da većina ima asimptomatske oblike infekcije.

Dodala je da se poslednjih meseci u gerontolškim centrima svake nedelje korisnicima rade antigenski testovi i otkrivaju asimptomatski oblici infekcije.

“Nekada se otkrije da su i oni koji su revakcinisani pozitivni na antigenski test, pa se iz predostrožnosti hospitalizuju, ali po pravilu nemaju nijedan simptom i dobri su im nalazi. Pokazuje se koliko je i u toj najosetljivijoj grupi vakcina efikasna”, rekla je Kisić Tepavčević za TV Prva.

Ministarka je kazala da su posete u domovima i izlasci korisnika na duže od 24 sata dozvoljeni uz posebne preporuke.

“Ukoliko u domu nema nijednog novog slučaja u poslednje dve nedelje, korisnici mogu da izađu i provedu sa porodicom nekoliko dana i za njih nije obavezan karantin po povratku. Oni koji nisu vakcinisani po povratku u kolektiv moraju u dvonedeljni karantin”, rekla je Kisić Tepavčević.

KOMENTARIŠI