I pre ispita zrelosti, maturanti IV-5 novosadske gimnazije “Svetozar Marković” položili su onaj najvažniji – iz humanosti i brige o bližnjima. Zasukali su rukave, na dan odložili knjige i latili se motika i radili u rasadniku nadomak Iriga. Ništa im nije bilo teško, jer su došli da obezbede novac za dva đaka, pa da kompletan razred 24. aprila otputuje na matursku ekskurziju u Grčku.

 Ne hajući na žuljeve, orni su zasukali rukave i prionuli na posao predvođeni odeljenskim starešinom Brankom Bukaricom, profesorkom književnosti. Jedni su kopali jame, drugi u njih stavljali sadnice i nosili zemlju… Lepo vreme im je išlo naruku, pa se sve orilo od pesme i šale.

– Zaista sam ponosna na decu – iskrena je profesorka Bukarica, dodajući da su ovim pokazali da su naučili i pokazali kako treba da brinemo jedni o drugima. – Od prvog dana su složni.

foto: Gimnazija
foto: Gimnazija

Gimnazijalcima je najvažnije da i na maturskoj ekskurziji budu zajedno, pa im fizički posao u nadnici nije bio težak.

– Ovo što su maturanti uradili trebalo bi da bude primer mnogima – kaže ponosna profesorka Bukarica. – Svi oni će jednoga dana, posle završenih škola, nešto postati, ali najvažnije je da su naučili da pre svega treba da budu ljudi. I da je važno pomagati drugima.

Maturanti IV-5, po uspehu najbolje odeljenje u gimnaziji i sa najmanje izostanaka, smatraju da nisu uradili ništa spektakularno, i da je radna akcija bila još jedna prilika da se još više zbliže.

Sara Ilić, učenica ovog odeljenja, ne krije radost što su na ovaj način pokazali da nije teško biti human i činiti dobra dela.

– Svima nam je bilo lepo u rasadniku. Prvi put smo doživeli da fizički radimo osam sati, ali nam nije bilo teško. Razbili smo i stereotip o mladima da nisu solidarni i da su okrenuti samo sebi.

KOMENTARIŠI