Dubai probno uvodi leteći taksi

Dubai probno uvodi leteći taksi

Nemačka startap kompanija Volocopter u saradnji sa kompanijom Road and Transport Authority iz Dubaija uskoro počinje testiranje električnog multikoptera sa 18 rotora koji će se koristiti kao leteći taksi u tom gradu na severu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Testiranje multikoptera počeće krajem jeseni, a prema ugovoru, planirano je da traje narednih pet godina.

“Veoma smo zahvalni i ponosni što je kompanija Road and Transport Authority izabrala nas za partnere, posle nakon rigoroznih testiranja”, rekao je suosnivač Volocoptera Aleksander Zosel navodeći kako je njegova kompanija izabrana zbog “strogih bezbednosnih standarda”.

Volocopterov prototip električnog multikoptera VC200 je prvi put poleteo prošle godine. Letelica ima maksimalno vreme letenja od 27 minuta pri optimalnoj brzini kretanja od oko 50 kilometara na sat. Inače, VC200 može da leti brzinom i do 100 kilometara na sat.

Multikopter VC200 neće biti jedini leteći taksi u Dubaiju. Kompanija Road and Transport Authority nedavno je potpisala ugovor i sa kineskom kompanijom Ehang za testiranje bespilotne letelice za jednu osobu koja bi mogla da zameni konvencionalni taksi.

 

KOMENTARIŠI