Foto: Urban City // B.P.

Poslanik Srpske napredne stranke Dejan Kesar osporio je juče pet od 17 kandidata za sudije koje je predložio Visoki savet sudstva, jer, kako je rekao, ne ispunjavaju bezbednosne kriterijume.

Kesar je osporio predlog da za sudiju Osnovnog suda u Loznici bude izabrana Jelena Srdanović, sudijski pomoćnik u Višem javnom tužilaštvu u Šapcu, kao i predlog da za sudiju Osnovnog suda u Majdanpeku bude izabrana Svetlana Jović, sudijski pomoćnik u Osnovnom sudu u Požarevcu.

Kesar je osporio i Minu Borotu Ristić koja je kao sudijski pomoćnik u Prekršajnom sudu u Beogradu predložena za sudiju tog suda, Milijanu Jovnaš za sudiju Prekršajnog suda u Zaječaru i Natašu Rubežić za sudiju Prekršajnog suda u Kraljevu.

„Želeo bih da osporim kandidate zato što ne ispunjavaju osnovne elementarne bezbednosne kriterijume. Ovo nije prvi put da osporavamo određene kandidate i zamolio bih Visoki savet sudstva da vodi računa, ali nemojte da shvatite kao bilo kakav oblik pritiska”, poručio je Kesar, preneo je Tanjug.

Kesar je pozvao VSS da na jedan detaljniji način proveri predloge za sudije i kakvi su im kvaliteti.

I poslanik SNS Uglješa Mrdić, nakon što je njegov kolega Dejan Kesar osporio petoro od 17 kandidata za sudije, osporio je još dva kandidata.

Mrdić je u Skupštini Srbije pozvao poslanike da se u danu za glasanje posebno izjasne o tim kandidatima.

Poslanik SNS je osporio Ninu Atanacković Sulomar koja je predložena za sudiju Osnovnog suda u Senti, kao i Milanu Petrović, kandidatkinju za sudiju Prekršajnog suda u Bačkoj Palanci.

Objasnio je da su razlozi za osporavanje isti kao kod Kesara, odnosno da ne ispunjavaju bezbednosne kriterijume.

KOMENTARIŠI