Dva ŽUTA upozorenja za Požarevac i okolinu: Danas TROPSKI toplo uz povećanu...

Dva ŽUTA upozorenja za Požarevac i okolinu: Danas TROPSKI toplo uz povećanu vlagu i VRELU KOŠAVU!

Danas u Požarevcu kao i u većem delu Srbije - sunčano i tropski toplo

Foto: Urban City

Danas u Srbiji sunčano i tropski toplo. Tokom dana ponegde se očekuje razvoj oblačnosti i ređa pojava pljuskova sa grmljavinom, uglavnom u planinskim predelima.
Duvaće slab do umeren jugoistočni vetar, u košavskom području povremeno i jak. Minimalna temperatura od 17 do 23°C, maksimalna dnevna od 31 do 35°C.

Do ponedeljka biće sunčano, samo se ponegde u brdsko-planinskim predelima očekuje lokalni razvoj oblačnosti. U petak tropski toplo, sa temperaturom do 35°C. Za vikend se očekuje blagi pad temperature, ali će i dalje biti toplo sa temperaturom u većini predela oko i iznad 30°C. U utorak krajem dana možemo očekivati naoblačenje i osveženje sa pljuskovima, grmljavinom i padom temperature.

Danas u Požarevcu kao i u većem delu Srbije – sunčano i tropski toplo. Duvaće umeren do pojačan jugoistočni vetar. Minimalna temperatura 21°C, maksimalna dnevna 33°C. Do ponedeljka će u glavnom gradu biti sunčano i veoma toplo. Maksimalna temperatura u petak do 34°C.  Za vikend će se temperature kretati oko 30°C, a u utorak u toku noći kiša i pad temperature. Vetar će biti u skretanju na severozapadni.

Žuto upozorenje na vetar

Udari vetra≥ 17 m/s (≥60km/h)

UTICAJ: Moguće štete na pokretnoj i nepokretnoj imovini, problemi u transportu i saobraćaju (zanošenje automobila na putevima), štete na šumama, drveću u parkovima i individualnom drveću ( lomljenje manjih i tanjih grana), problemi u građevinarstvu – naročitu u radu sa kranovima, indirektna opasnost od povređivanja ljudi i životinja, otežava već tešku situaciju ( šumski i drugi požari, ekološka katastrofa, ometanje akcija spašavanja). Uticaji se odnose na dobro i redovno održavane objekte tvrde građe, zdravo drveće i slično.

Žuto upozorenje za ekstremno visoku temperaturu

Maksimalna temperatura≥ 32°C

UTICAJ: Nepovoljni vremenski uslovi za hronične bolesnike, lica pod terapijom, medicinskom kontrolom ili meteoropate, naročito ako ovi uslovi potraju nekoliko uzastopnih dana. Povoljni vremenski uslovi za pojavu šumskih i drugih požara.

KOMENTARIŠI