Foto: Urban City

Danas, 24. marta u 12 časova na spomenik „Sloboda“ u Požarevcu položeni su venci povodom obeležavanja 22 godine od početka NATO bombardovanja na Srbiju.

Obeležavanje je i ove godine proteklo pod zaštitnim maskama zbog sprečavanja širenja zarazne infekcije COVID-19.

Foto: Urban City

Vence su položili predstavnici Grada Požarevca, gradonačelnik Saša Pavlović, zamenik gradonačelnika Slaviša Aleksić, kao i predsednik Skupštine Predrag Mijatović, pripadnici vojske i policije, predstavnici stranaka, porodice žrtava.

Foto: Urban City

Gradonačelnik Saša Pavlović rekao je da se na današnjem okupljanju još jednom evociraju uspomene na tragično poginule sugrađane tokom NATO bombardovanja 1999. godine. -Na današnji dan, neverica, bes i strah prekinuli su svakodnevni život. Tada smo se svi mi, ali i ostatak sveta podsetili da nepravda još uvek nije nepoznata međunarodnom pravu i to krajem 20. veka u sred Evrope, rekao je Pavlović.

Foto: Urban City

-Tokom dva i po meseca, agresija bestidno nazvana operacijom “Milosrdni
anđeo”, nemilosrdno je Srbiji nanela nenadoknadivu štetu. Tu prevashodno mislim na onu koja se meri ljudskim životima, ali je tada slaboj domaćoj ekonomiji nanesena i velika materijalna šteta, dodao je.

-Najstrašnije je što je nerazumnim igranjem rata tadašnjih svetskih moćnika bespovratno, ta 1999. godina, odnela dve i po hiljade života. Čitava Srbija žali za njima, ali i svi oni u svetu koji su još tada uvideli nepravdu sile nad istinom. Tada su oni bili tihi, ali kako vreme odmiče, sve su glasniji. Podizanje glasa, dužnost je svih nas u Požarevcu koji se sećamo i onih devetnaestoro policajaca i vojnika iz Braničevskog okruga, naglasio je gradonačelnik.

-Više od dve decenije je prošlo od te tragedije, ali saosećajući u vašem bolu shvatam koliko je ona velika i danas, za sve njihove sugrađane, prijatelje i porodice. Sećamo se onoga što je bilo, i što se desilo, a to je to da su se herojskom pogibijom vaši i naši mučenici svrstali u red svih velikih branioca Srbije kroz njenu istoriju, i ne samo Srbije.
Svako na ovoj planeti koji je poginuo braneći svoj komad zemlje, danas je u stroju sa njima, u vojsci palih pravednika. Skoro svaka generacija ratnika naše zemlje dala je svoj doprinos popunjavanju ove nebeske vojske. Naših devetnaestoro heroja ostaće upamćeni što su svoj život dali u borbi protiv sigurno najveće vojne sile na svetu koja je sastavljena i koja se obrušila na nas, naveo je Pavlović.

SAŠA PAVLOVIĆ, Foto: Urban City

Iako istorijske čitanke u svetu još uvek različito gledaju na ono što se desilo 1999. godine, siguran sam u to da će jednoga dana jednoglasno odati dostojnu pažnju poginulima braniocima u bombardovanju Srbije. Do tada, obećavam da će ih se njihov Požarevac i Braničevo večno sećati. Rečima “Neka im je večna slava i hvala”, zaključio je govor povodom obeležavanja NATO bombardovanja u Požarevcu Saša Pavlović.

Podsetimo, NATO je 24. marta 1999. godine u 19:45 časova počeo vazdušne napade na vojne ciljeve u SRJ, da bi se kasnije vazdušni udari proširili i na privredne i civilne objekte.

NOVI SAD, FOTO: DARKO DOZET // Nato bombardovanje SR Jugoslavija. Protiv vazdušna odbrana pokušava da obori NATO bombardere

U napadima koji su bez prekida trajali 78 dana teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri.

Procene štete koju je imala SRJ kreću se od 30 do 100 milijardi američkih dolara. Konačan broj žrtava zvanično nije saopšten, a srpske procene se kreću između 1.200 i 2.500 poginulih i oko 6.000 ranjenih.

KOMENTARIŠI