Dve Svetosavske nagrade otišle u Požarevac

Dve Svetosavske nagrade otišle u Požarevac

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević uručio je u Vladi Srbije tradicionalne Svetosavske nagrade za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja za 2019. godinu.

Nagrade su otišle i prosvetnim radnicima iz Požarevca, ove godine čak dvoje su dobitnici Svetosavske nagrade. Reč je o učiteljici Nataši Nikolić Gajić i Tomici Stojanoviću profesoru fizičkog vaspitanja i sporta koji sada obavlja funkciju gradskog većnika zaduženog za prosvetu. Da je ovo veliki uspeh govori podatak da je u prethodnih 20 godina sa teritorije Školske uprave Požarevac koja pokriva Braničevski i Podunavski okrug bilo ukupno 5 nagrađenih prosvetnih radnika.

Čestitajući dobitnicima ministar Šarčević je ocenio da je Svetosavska nagrada jedno od najlepših i najznačajnijih priznanja koje pojedinac ili institucija može da dobije. Prema njegovim rečima, jedan od razloga što ova nagrada ima poseban značaj je što nosi ime po istorijskoj ličnosti sa kojom se narod u Srbiji najčešće identifikuje. Ministar je naveo da je komisija za dodelu nagrada radila naporno i kvalitetno, kao i prethodnih godina. Meri se zaista precizno doprinos pojedinaca, institucija u unapređenju obrazovanja i vaspitanja. Svake godine, među dobitnicima su i predstavnici lokalnih samouprava, kompanija, naučnih institucija i drugih organizacija, ali i pojedinaca. Mislim da dobitnici nagrade predstavljaju svojevrsan uzor, kazao je Šarčević. Za 2019. godinu dodeljeno je 28 Svetosavskih nagrada. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nagrade dodeljuje pojedincima, ustanovama i kompanijama za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređenju obrazovno-vaspitne prakse i razvoju naučnih i umetničkih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja.

U obrazloženju za nagrađene stojalo je sledeće:

Nataša Nikolić Gajić, učiteljica, OŠ „Kralj Aleksandar Prvi“, Požarevac

Za višegodišnji doprinos kvalitetu osnovnog obrazovanja i vaspitanja i Republici Srbiji.
Doprinosi ugledu ustanove u domaćim i međunarodnim okvirima, autor je stručnih i naučnih radova. Pokretač je različitih aktivnosti u školi. Prvo predsednik Društva učitelja Požarevca, a zatim i dugogodišnji predsednik Saveza učitelja Republike Srbije gde je ostvarila zapaženo angažovanje. Član je radnih grupa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja u različitim oblastima.

Tomica Stojanović, član Gradskog veća za obrazovanje Grada Požarevca

Za neizmeran doprinos osnivanju i promovisanju učeničkih zadruga i negovanju duha učeničkog zadrugarstva. Svoj doprinos unapređenju obrazovanja i vaspitanja u Srbiji dao je kao nastavnik fizičkog vaspitanja, direktor škole „Sveti vladika Nikolaj“, vaterpolo trener i član Gradskog veća za obrazovanje Grada Požarevca. Začetnik je ideje o oživljavanju učeničkih zadruga koja predstavlja jedan od ciljeva Strategije obrazovanja MPNTR-a. Osnivač je prve učeničke zadruge u požarevačkom kraju i prvog saveza učeničkih zadruga u Republici Srbiji.

KOMENTARIŠI